26 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
5.000 de lei amendă pentru firma de reparaţii navale după tragedie
5.000 de lei amendă pentru firma de reparaţii navale după tragedie

Specialiştii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi au stabit că gravul accident de muncă petrecut la secţia reparaţii a Navrom, luni dimineaţă, accident soldat cu rănirea gravă a unui lăcătuş, a fost rezultatul unei serii de neglijenţe şi încălcări ale legii. Firma a fost amendată. Totuşi, nu fumatul a declanşat incendiul.
„Unitatea a fost sancţionată cu 5.000 de lei pentru punerea în exploatare a utilajelor fără a respecta instrucţiunile şi normele de apărare împotriva incendiilor şi pentru fumatul în locuri în care este interzis. Din primele concluzii, acel muncitor a aprins ţigara în aceea zonă cu bricheta, dar nu acesta a fost factorul care a declanşat aprinderea gazului din acea zonă, ci un arc electric făcut de un aparat de sudură. Gazul care s-a aprins a fost oxigenul. Discutăm despre îmbibarea materialelor combustibile cu oxigen, iar arcul electric creat de aparatul de sudură a facilitat aprinderea materialelor combustibile îmbibate cu oxigen. Cantitatea de oxigen putea proveni probabil de la instalaţii care nu erau întreţinute şi erau neconforme potrivit instrucţiunilor de folosire. Din cercetări se pare că aparatul de sudură fost mânuit chiar de cel care a suferit arsurile”, a precizat lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Acumularea de oxigen era evidentă

Inspectorii de muncă gălăţeni au reconstituit filmul evenimentelor şi pe baza declaraţiilor martorilor, mai ales ale muncitoarei de 52 de ani, care a fost doar speriată şi nu rănită. Şi aici este clar că în zonă acumularea de oxigen în exces a fost cauza.
„În cursul zilei de luni au continuat analizele la locul unde s-a produs incidentul soldat cu vătămarea violentă a acelui lăcătuş de la firma de reparaţii navale. Constatarea noastră iniţială s-a confirmat, în sensul că persoana respectivă a avut hainele îmbibate cu oxigen şi în momentul în care a apărut o sursă de foc, acestea s-au aprins instantaneu. Din audierea persoanei care era de faţă a rezultat acelaşi lucru, în sensul că focul a apărut instantaneu şi s-a propagat foarte repede în toate zonele compartimentului respectiv. Întrebarea de unde vine oxigenul are şi răspuns. Erau furtunuri care aduceau oxigenul în zona respectivă pentru că se efectuau şi lucrări de sudură cu acetilenă. Nu ştim încă dacă acele furtunuri erau etanşe, vom vedea, urmează să dispunem şi o expertiză. Femeia lucra undeva la înălţime, pe o schelă, sus concentraţia de oxigen era mai scăzută, jos era mai accentuată, hainele bărbatului erau îmbibate cu oxigen şi când a apărut sursa de foc atunci s-au aprins hainele acestuia. Bărbatul era lăcătuş şi împreună cu femeia sudor efectuau o lucrare, urmau să pună pe poziţie o conductă după care urmau să facă şi alte lucrări. Amândoi efecutau aceeaşi lucare, doamna pe o schela la înalţimea de unu-doi metri şi bărbatul la nivelul solului. Din ceea ce au povestit lucrătorii de la faţa locului, a rezultat că victima şi-ar fi aprins o ţigară, care a ars foarte repede, şi-a aprins şi a doua ţigară care a ars foarte repede şi bricheta nu i se mai stingea. Aceasta este o explicaţie că oxigenul din acea încăpere era în concentraţie foarte mare şi întreţinea arderea. Din mărturia femeii reiese că şi după ce şi-a dat jos pufoaica, care se afla în stare de ardere, au continuat să ardă şi hainele care erau sub pufoaică, asta înseamnă că toate hainele erau îmbibate şi că la bărbat concentraţia de oxigen era mai mare şi hainele mai mult îmbibate ca la femeie. Este şi explicaţia faptului că la femeie nu s-a aprins nici măcar un element din îmbrăcăminte. Noi am efectuat nişte audieri luni. Potrivit legii, cercetarea acestui eveniment se face de o comisie numită de angajator, de la nivelul unităţii. În condiţiile în care starea de sănătate se va complica şi persoana va ajunge într-o stare gravă, foarte gravă, atunci o vom prelua noi”, a declarat Ionel Petrea, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Galaţi.

Bărbatul ars a fost transferat la Bucureşti

Între timp, din păcate, starea de sănătate a muncitorului care a sufertit arsuri grave a necesitat transportul către Bucureşti. „Serviciul nostru a transportat un pacient în vârstă de 54 de ani, victima unui accident de muncă, cu arsuri de gradul doi, dar mai ales trei, pe 80% din suprafaţa corpului, într-o stare foarte gravă. Pacientul a fost resuscitat în spital după un stop-cardio respirator. Pacientul era în comă profundă, intubat, ventilat mecanic. A fost preluat de echipajul nostru cu medic şi transferat, în condiţii de siguranţă şi stabil, la Spitalul de Arşi din Bucureşti. Pe timpul transportului, pacientul a avut o evoluţie variabilă, dar la Spitalul de Arşi a fost predat cu funcţii vitale şi cât de cât stabil. Şansele lui sunt, din cele aflate acolo, foarte mici”, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.


Articole înrudite