19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
90 milioane lei pentru modernizarea Grădinii Botanice şi Planetariului de la Complexul Muzeal Galaţi
90 milioane lei pentru modernizarea Grădinii Botanice şi Planetariului de la Complexul Muzeal Galaţi

În cadrul şedinţei Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi de miercuri, 28 iunie 2023,  a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru un proiect de aproape 90 de milioane de lei, prin care Grădina Botanică şi Planetariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” vor fi modernizate.
Proiectul va fi depus spre finanţare în cadrul Programului Regional Sud-Est 2021-2027, imediat ce apelurile de finanţare vor fi deschise. „Este un amplu proiect prin care, cu ajutorul fondurilor europene, vom moderniza şi transforma major Grădina Botanică, unul dintre cele mai apreciate şi vizitate locuri din Galaţi. Astfel, va fi prima Grădină Botanică din ţară care va avea şi alei cu pavaj solar. Energia obţinută astfel va fi folosită, pe lângă partea de iluminat, şi pentru funcţionarea a zece bănci «inteligente», dotate cu internet wireless, porturi USB şi sisteme wireless de încărcare a telefonului. Mai mult, băncile sunt prevăzute şi cu senzori pentru monitorizarea temperaturii, emisiilor de CO2, umidităţii şi a presiunii atmosferice. De altfel, toate aceste date vor fi afişate şi publicului vizitator. De asemenea, prin acest proiect vom dota Planetariul din cadrul muzeului cu cel mai performant sistem de proiecţie din România, prevăzut cu panouri LED, având diametrul de 7 metri şi o rezoluţie de 8K”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.
Proiectul prevede lucrări majore şi la spaţiul verde, acolo unde, pe lângă noi soiuri de plante, vor fi create şi diverse arii tematice, unde vor fi organizate activităţi educaţionale şi non-formale. În plus, va fi amenajat un sistem modern de irigaţii, se va moderniza şi sistemul de iluminat exterior, vor fi montate 20 de panouri de informare cu touchscreen, va fi creat un amfiteatru înnierbat şi va fi amenajat un nou luciu de apă. Grădina Botanică se întinde pe o suprafaţă de 18 hectare şi are peste 1.300 de specii şi soiuri (arbori, arbuşti, subarbuşti, liane, plante ierboase anuale şi perene), informează CJ Galaţi.

  • Galerie Foto:

Articole înrudite