22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A fost semnat contractul de finanţare pentru Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor din judeţul Galaţi
A fost semnat contractul de finanţare pentru Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor din judeţul Galaţi

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, Costel Fotea, a semnat electronic astăzi, miercuri, 17 iunie 2020, contractul de finanţare pentru Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor din judeţul Galaţi. Valoarea totală a investiţiei este de 481.894.052 de lei. Finanţarea este asigurată în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020. „Galaţiul va avea un proiect unic în România în ceea ce priveşte managementul deşeurilor. Este un proiect complex, adaptat celor mai noi norme de mediu şi care include tehnologii moderne. S-a muncit mult pentru a concepe acest proiect, care va schimba imaginea societăţii asupra a ceea ce înseamnă un depozit de deşeuri, precum şi a modului în care trebuie gestionat acest aspect. Practic, proiectul a fost reconfigurat total, în conformitate cu cele mai noi cerinţe de mediu. Este cea mai mare investiţie a Consiliului Judeţean Galaţi”, a declarat Costel Fotea.

În municipiul Galaţi se va construi o instalaţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor, dotată cu un digestor şi o turbină de producere a energiei electrice din deşeuri. „Cea mai modernă staţie de tratare a deşeurilor din România va funcţiona la Galaţi. Dupa ce se va realiza partea de sortare, deşeurile vor fi tratate mecano-biologic. Se va obţine un compost, care va intra într-un digestor, iar la final vor rezulta un fertilizant organic, care poate fi folosit în agricultură, şi biogaz, care va fi folosit pentru producerea curentului electric. Astfel, staţia îşi va produce singură necesarul de energie electrică”, a precizat preşedintele CJ Galaţi.

Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor din judeţul Galaţi prevede realizarea unui depozit conform de deşeuri şi a unei staţii de sortare la Valea Mărului, staţii de transfer la Galaţi, Târgu Bujor şi Tecuci, staţii de compostare la Târgu Bujor şi Tecuci şi o staţie de tratare mecano-biologică la Galaţi, ce va cuprinde o linie de sortare, un digestor cu fermentare anaerobă şi o turbină pentru producerea curentului electric. „Vom semna în cel mai scurt timp şi contractul de lucrări pentru depozitul de deşeuri de la Valea Mărului, acolo unde este deja finalizată procedura de achiziţie publică. Capacitatea depozitului este de 1.000.000 de metri cubi, iar durata de utilizare va fi de cel puţin 30 de ani. De asemenea, suntem în plin proces de evaluare a ofertelor pentru închiderea depozitului neconform de la Tecuci, realizarea drumurilor de acces şi construirea staţiilor de transfer şi de compostare de la Tecuci şi Târgu Bujor”, spune Costel Fotea. Proiectul prevede şi achiziţionarea pentru tot judeţul a echipamentelor necesare pentru colectarea şi transportul deşeurilor.

Articole similare: Unic în România, proiectul „Sistem Integrat de Management al Deşeurilor din judeţul Galaţi“ este la un pas de finanţare europeană


Articole înrudite