09 DECEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Al doilea accelerator liniar de particule a ajuns la Galaţi
Al doilea accelerator liniar de particule a ajuns la Galaţi

A ajuns la Galaţi cel de-al doilea accelerator liniar de particule pentru tratarea cancerului. Echipamentul medical a fost adus la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi, iar specialiştii au început deja montarea lui în cel de-al doilea buncăr al unităţii medicale, informează Consiliul Judeţean (CJ) Galaţi.

„La Galaţi se află unul dintre puţinele centre medicale din ţară dotate cu două acceleratoare liniare de particule pentru tratarea cancerului şi singurul din această zonă a ţării. În curând vom inaugura şi singurul centru din regiunea noastră de diagnosticare a tumorilor cu ajutorul unui PET-CT. Vorbim de echipamente medicale performante, care cresc şansele de vindecare, acţionând precis doar asupra tumorii. La Galaţi, de la punerea în funcţiune a primului accelerator liniar de particule, au fost trataţi peste 1800 de pacienţi din toată regiunea, specialiştii afirmând de mai multe ori că între 60 şi 80% dintre cazurile de cancer sunt tratate cu ajutorul radioterapiei”, a declarat Costel Fotea, preşedintele CJ Galaţi.

Noul accelerator liniar este un echipament medical produs în Statele Unite ale Americii, dotat cu un sistem suplimentar de imagistică şi cu o tehnologie care permite verificarea planului de tratament şi a dozelor de radiaţii înainte de realizarea procedurii medicale.

„Creşte şi mai mult calitatea tratamentului datorită sistemelor tehnice avansate cu care este dotat noul accelerator liniar de particule. În acest moment, specialiştii lucrează la montarea acestui modern echipament medical, după care vor demara activităţile de calibrare, testare şi autorizare. De asemenea, în interiorul buncărului se lucrează la ultimele finisaje”, a mai precizat Costel Fotea.

Valoarea acceleratorului liniar, a tuturor accesoriilor şi a lucrărilor de amenajare necesare pentru instalarea echipamentului medical este de 2,1 milioane de dolari, fonduri prin Banca Mondială, în cadrul unui program derulat de către Ministerul Sănătăţii.

Articole înrudite