30 MAI 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Arest la domiciliu în scadandalul chitanţelor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi
Arest la domiciliu în scadandalul chitanţelor de la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi

Este vorba despre fostul prorector al Universităţii "Dunărea de Jos", Dragoş Opreanu, care a fost reţinut în luna iunie a acestui an pentru mai multe capete de acuzare începând cu delapidarea şi despre care Monitorul de Galaţi a relatat în articolul "Fost prorector la Universitatea Dunărea de Jos, reţinut pentru delapidare şi fals".

"Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galati au înaintat instanţei un referat cu propunerea de arestare preventivă faţă de un functionar public din cadrul Universităţii Dunărea de Jos Galaţi, persoana faţă de care prin ordonanţă s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore. Este cercetată persoana sub aspectul comiterii în concurs a unei infracţiuni de delapidare în formă continuată a infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi agravantă, participaţie improprie la infracţiunea de fals în formă continuată şi de asemenea participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual în formă continuată", preciza atunci Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Miercuri, 13.07.2022, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, sub imperiul măsurii preventive a arestului la domiciliu, pentru comiterea, în concurs, a infracţiunilor de delapidare în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în varianta agravată şi în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals în formă continuată, participaţie improprie la infracţiunea de fals în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de gestiune frauduloasă în varianta agravată şi în formă continuată.

Iar astăzi, 14.07.2022, rechizitoriul şi dosarul cauzei au fost înaintate Judecătoriei Galaţi, în vederea verificării legalităţii sesizării instanţei, administrării probelor şi efectuării actelor de urmărire penală, precum şi cu propunerea de menţinere a măsurii preventive a arestului la domiciliu, a măsurilor asigurătorii, respectiv de desfiinţare a înscrisurilor întocmite în fals.

"Prin rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:

- În calitate de funcţionar public (director interimar al unei direcţii din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi - 30.06.2016 -10.08.2017, director al aceleiaşi direcţii - 11.08.2017 - 23.02.2020 şi persoană cu funcţie de conducere în cadrul aceleiaşi unităţi de învăţământ superior menţionată anterior, responsabilă cu managementul resurselor umane şi activitatea juridică - 24.02.2020 - 25.02.2021) cu drept de gestiune şi dispoziţie în ceea ce priveşte resursele băneşti alocate direcţiei/direcţiilor conduse şi coordonate, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 30.06.2016 - 25.02.2021, şi-a însuşit în interesul său suma de 270.817 lei ce i-a fost predată de către cinci martori (consilieri juridici în cadrul direcţiei menţionate), precum şi de o martoră care ocupa funcţia de  administrator patrimoniu în cadrul instituţiei de învăţământ. Inculpatul i-a determinat pe aceştia să solicite în numerar de la casieria universităţii suma însuşită (un număr de 68 de operaţiuni de acordare avansuri), prin întocmirea unor documente în care au atestat nereal că sumele solicitate/ridicate erau folosite pentru plata unor taxe judiciare de timbru la oficiile poştale din municipiul Galaţi, taxe necesare în dosarele înregistrate pe rolul instanţelor judecătoreşti în care universitatea a formulat acţiuni şi cereri (deşi, conform O.U.G. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, instituţia de învăţământ, fiind o instituţie publică, nu plăteşte decât în mod excepţional taxe judiciare de timbru) - delapidare în formă continuată, prevăzută de art. 295 alin. (1) din Codul penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal (68 de acte materiale);

- În calitate de funcţionar public, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 30.06.2016 - 26.02.2021, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu a alterat un număr de 610 înscrisuri oficiale, respectiv chitanţe emise de Compania Naţională Poşta Română S.A. - Oficiul Judeţean de Poştă Galaţi, prin care s-a atestat plata unor sume de bani de către Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, cu titlu de taxe judiciare de timbru, prin scanarea originalelor şi intervenţia pe documentele astfel obţinute asupra sumelor consemnate real, care au fost majorate de 100 de ori pe fiecare document scanat/chitanţă, folosind înscrisurile obţinute (alterate) atât pentru a crea aparenţă de legalitate a cheltuirii sumei de 270.817 lei, ridicată din casieria universităţii de cei cinci martori susmenţionaţi, cât şi pentru a-şi acoperi însuşirea în interes personal a sumei menţionate - fals material în înscrisuri oficiale în varianta agravată şi în formă continuată, prevăzută de art. 320 alin. (1) şi (2) din Codul penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal (610 acte materiale);

- În calităţile menţionate anterior, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 01.07.2016 - 02.03.2021, cu intenţie, i-a determinat pe cei cinci martori să folosească, din culpă, cele 610 chitanţe pe care le-a falsificat în modalitatea descrisă anterior (prin scanarea originalelor/chitanţelor emise de Compania Naţională Poşta Română şi intervenţia pe documentele astfel obţinute asupra sumelor consemnate real, care au fost majorate de 100 de ori pe fiecare document scanat/chitanţă), în vederea producerii unor consecinţe juridice, respectiv pentru a crea aparenţă de legalitate a utilizării sumelor ridicate din casieria universităţii de martorii menţionaţi - participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals în formă continuată, prevăzută art. 52 alin. (2) din Codul penal în referire la art. 323 din Codul penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal (610 acte materiale);

- În calităţile menţionate anterior, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 27.06.2016 - 02.03.2021, a determinat, cu intenţie, mai mulţi funcţionari publici din cadrul instituţiei de învăţământ să ateste nereal (să completeze şi să semneze), din culpă, într-un număr de 449 de înscrisuri oficiale aparţinând Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi (referate de necesitate şi oportunitate, angajamente bugetare, propuneri de angajare a unor cheltuieli, ordonanţări de plată, dispoziţii de plată, registru de casă şi deconturi de cheltuieli) împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv necesitatea eliberării, eliberarea şi utilizarea sumei de 270.817 lei din casieria universităţii în scopul plăţii taxelor judiciare de timbru, sumă pe care şi-a însuşit-o, semnând şi o parte din înscrisurile oficiale falsificate în modalitatea descrisă, respectiv un număr de 171 (referate de necesitate şi oportunitate, propuneri de angajare a unor cheltuieli, ordonanţări de plată, deconturi de cheltuieli şi dispoziţii de plată) - participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual în formă continuată, prevăzută art. 52 alin. (1) din Codul penal în referire la art. 321 din Codul penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal (395 acte materiale);

- În calităţile menţionate anterior, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada 23.02.2016 – 25.02.2021, cu intenţie, a determinat funcţionari publici din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, cu atribuţii de administrare şi gestionare a resurselor băneşti, să elibereze, din culpă, din casieria instituţiei de învăţământ suma de 282.137,50 lei (printr-un număr de 78 operaţiuni de acordare avansuri în numerar), din care şi-a însuşit în interes personal suma de 270.817 lei, diferenţa de 11.320,50 lei fiind plătită la oficiile poştale din municipiul Galaţi cu titlu de taxe judiciare de timbru, obţinându-se un număr de 1.060 de chitanţe, din care au fost folosite, în procese în care universitatea a fost parte (a formulat acţiuni şi cereri), doar chitanţe în sumă de 1.470 lei, plătindu-se nejustificat suma de 9.850,50 lei cu care a fost prejudiciat bugetul instituţiei de învăţământ, urmărind, prin acest mecanism, obţinerea unui număr cât mai mare de chitanţe de la oficiile poştale, în vederea falsificării ulterioare, în scopul acoperirii însuşirii în interes personal a sumei menţionate - participaţie improprie la infracţiunea de gestiune frauduloasă în varianta agravată şi în formă continuată, prevăzută art. 52 alin. (2) din Codul penal în referire la art. 242 alin. (1) şi alin. (3) din Codul penal cu aplicarea art. 35 alin. (1) din Codul penal (78 acte materiale).

Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, o etapă a procesului penal ce constă în finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţa de judecată, în vederea judecării cauzei, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Articole înrudite