19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Armata cheamă rezerviştii la instrucţie! Primele exerciţii militare au loc la Galaţi
Armata cheamă rezerviştii la instrucţie! Primele exerciţii militare au loc la Galaţi

Ministerul Apărării Naţionale va continua să desfăşoare şi în 2024 verificarea stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare prin exerciţii de mobilizare, care vor fi organizate în şase judeţe. Militarii profesionişti care au ieşit din sistem şi civilii care au făcut armata obligatorie până în 2007 sunt luaţi acum în evidenţă de Ministerul Apărării Naţionale!

"Perioadele şi locurile de desfăşurare ale acestor exerciţii, precum şi oportunităţile de documentare pentru mass-media vor fi anunţate în timp util de către structurile de informare publică ale MApN. Scopul exerciţiilor este de a verifica completarea cu resurse umane şi materiale a unităţilor, realizarea coeziunii acţionale între militarii activi şi rezervişti, precum şi instruirea specifică fiecărei arme", transmite MApN.

Angajatorii au obligaţia de a asigura prezenţa rezerviştilor care au calitatea de salariaţi ai operatorilor economici, prin acordarea unui concediu suplimentar plătit de maximum cinci zile, pe baza unei adeverinţe eliberate de centrul militar, conform prevederilor cuprinse la art. 75 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare. Documentele pentru convocarea rezerviştilor la exerciţii vor fi trimise prin intermediul structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne. Important de precizat este că rezerviştii militari care nu se vor prezenta la exerciţii, riscă amenzi începand de la 4.800 de lei.

"Exerciţiile de mobilizare se desfăşoară anual conform Legii nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi al stării de război, ale Legii nr. 477/2003, republicată, privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale „Planului verificării stadiului pregătirii populaţiei, economiei şi a teritoriului pentru apărare prin exerciţii şi antrenamente în perioada 01.01 – 31.12.2024”, aprobat de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. De asemenea, centrele militare vor continua actualizarea datelor personale ale rezerviştilor din evidenţă, conform prevederilor cuprinse la art. 51 Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare", precizează MApN.

Se pare că primele stagii de pregătire vor fi organizate în unităţile militare şi poligoanele din judeţele Galaţi şi Brăila. Instrucţia durează o zi sau două, iar în cazul stării de alertă sau de conflict, rezerviştii pot fi ţinuţi la antrenamente până la două luni. "Primesc bocanci, ţinută şi scurtă şi sac de spate după care vor merge la un alt modul CBRN unde vor primi masca contra gazelor primirea armanentului individual. Regulamente, instrucţie de front, şedinţe de tragere, de tactică generală în poligon", a declarat pentru observatornews.ro, Claudiu Duţu, locotenent.

Reprezentanţii MApN spun că aceste exerciţii sunt ceva obişnuit şi nu au legătură cu războiul din Ucraina. Însă, mobilizarea dispusă de Ministerul Apărării Naţionale vine în momentul în care NATO a anunţat că va disloca 90.000 de militari în Europa, în cel mai mare exerciţiu militar din toate timpurile. Armata României are un efectiv de 80.000 de persoane, din care 55.000 sunt încadrate în cele trei categorii de forţe - terestră, aeriană şi navală - şi încă 50.000 de militari în rezervă.


Articole înrudite