25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prefectul Paul Florea a convocat ieri presa pentru a linişti gălăţenii impacientaţi de continuarea problemelor în furnizarea apei. Conform declaraţiilor prefectului, remedierea problemelor legate de furnizarea apei ar trebui să fie rezolvate cel mai târziu astăzi în jurul prânzului iar furnizarea în primele cartiere soluţionate să se fi produs încă de aseara (între orele 18.00 şi 20.00).
Prefectul a sperat ca problemele să fie rezolvate încă de luni, când a fost sistată furnizarea apei pentru gălăţenii din Port, Centru, Mazepa I şi II, Þiglina i şi II şi cartierul Dunărea. Şi directorul Apă-Canal promisese gălăţenilor, prin intermediul presei, că încă de luni, cel mai târziu până la orele 16.00, va fi apă pentru toţi consumatorii casnici, însă o parte dintre gălăţenii din cartierul Dunărea au primit apă mult mai târziu, după ora 17.00. Şi încă au avut noroc! De la Apă Canal am aflat că este afectată alimentarea cu apă rece potabilă a blocurilor cu structură P+4, la etajele superioare, nu şi la blocurile cu structură P+10, care au apă datorita funcţionării hidromodulelor. S-au luat măsuri pentru alimentarea cu apă potabilă din sursa de profunzime a Spitalului de Copii şi a Spitalului Militar iar cisterna este trimisă punctual acolo unde sunt solicitări, cu prioritate la spitale, creşe, grădinite, şcoli, azile de bătrani şi camine.
Prefectul ne-a relatat că reluarea furnizării apei a fost posibilă cu ajutorul Combinatului, care a oferit oraşului apă din rezervele proprii, de la Cătuşa. Prefectul consideră că un „aport” la situaţia creată, pe lângă cel al vremii (formarea sloiurilor de apă pe Dunăre) coroborat cu scăderea debitului, a venit şi din partea Apă-Canal, unde rezervoarele erau umplute la o capacitate sub 30%. Prefectul a constatat însă şi impasibilitatea municipalităţii: „Nu a venit unul de la Primărie să vadă ce se întâmplă!”, a exclamat contrariat Paul Florea. Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei, Nicoleta Manole, city managerul Florin Popa are printre atribuţii Apă-Canal, furnizorul de apă rece al oraşului, însă prefectul nu s-a ciocnit de city manager în deplasările lui la Apă-Canal. Concomitent, a precizat că niciuna dintre clauzele din contractul încheiat între municipalitate şi ArcelorMittal nu este prevăzută obligativitatea pentru Combinat privind furnizarea constantă a apei din zona Prizei Dunării, pentru Apă-Canal, la un anumit debit.
Practic, Combinatul a făcut un serviciu oraşului, cedând o parte din rezervele personale de apă, de la Cătuşa. Contactat telefonic, Dorian Dumitrescu, purtărorul de cuvânt al Combinatului, ne-a oferit câteva detalii. De regulă în zona Prizei Dunării apa este captată cu 2 dintre cele 4 pompe pe care le deţine Combinatul. Măsura pe care a luat-o Combinatul la sistarea furnizării apei pentru o parte dintre gălăţeni a fost să mai pună în funcţiune încă o pompă, pe lângă cedarea unei părţi din rezerva de apă de la Cătuşa, luni seara. În plus, a continuat funcţionarea şi celei de-a treia pompe, astfel încât Combinatul ajută acum Apă-Canal, livrând apă oraşului.
Paul Florea consideră că problema aceasta, cu care se confruntă gălăţenii de 22 de ani, deşi până în prezent nu a mai fost oprită furnizarea, va trebui rezolvată printr-o investiţie a comunităţii, care să revină ISU. În anii anteriori o navă de la AFDJ trecea pe Dunăre pentru a împiedica formarea unor sloiuri mari de gheaţă, însă o făcea gratis, iar municipalitatea nu plătea aceste servicii către AFDJ. Anul acesta AFDJ-ul s-a lecuit de pomeni.


Articole înrudite