14 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Autorităţile scapă de plata daunelor pentru gropile din asfalt
Autorităţile scapă de plata daunelor pentru gropile din asfalt
Până acum câteva luni, municipalitatea şi Consiliul Judeţului Galaţi au plătit sute de mii de lei societăţilor de asigurări după ce sute de şoferi şi-au avariat maşinile în gropile din carosabil, dar situaţia se pare că s-a schimbat. În loc să acopere gropile din asfalt, cele două instituţii preferau să găsească ţapi ispăşitori în justiţie sau să argumenteze că nu sunt suficiente dovezi care să le probeze vinovăţia. Aproximativ 600 de procese au fost intentate împotriva Primăriei municipiului Galaţi şi Consiliului Judeţului de către societăţile de asigurări în perioada 2009-2013. Acţiunile în justiţie au venit pe fondul avalanşei de avarii la autovehicule cu care s-au confruntat şoferii după ce au avut neşansa să nimerească în gropile de pe străzile din oraş şi drumurile judeţene. Cum e şi normal, societăţile de asigurări i-au despăgubit pe ghinionişti, după care s-au îndreptat împotriva instituţiilor responsabile de neastuparea "craterelor" din carosabil.
Un milion de lei - daune
Bilanţul este trist pentru contribuabilii gălăţeni, care au achitat nota de plată: peste un milion de lei s-au plătit doar în decursul ultimilor trei ani pentru pagubele suferite de şoferi la propriile maşini. Iată un exemplu: o societate de asigurări a cerut compensaţii financiare de 2.322 de lei pentru daunele produse la un autoturism Volvo, iar Tribunalul Galaţi i le-a acordat în primă instanţă. Dovezile erau evidente, dar Primăria Galaţi a preferat în 2010 să arunce pisica în curtea societăţii Luxten, care ar fi executat lucrări de montare a unor cabluri electrice în zona dintre strada Domnească şi strada Tunelului, unde s-a produs avarierea autoturismului Volvo.
În ultimele luni situaţia s-a inversat în mod surprinzător. Astfel, Curtea de Apel Galaţi a respins patru cereri de daune din partea societăţilor de asigurări îndreptate împotriva Consiliului Judeţului doar până la finele lui 2012, iar tendinţa s-a menţinut şi în 2013. În acest context, cei care se vor alege în final cu paguba vor fi societăţile de asigurări, chiar dacă vina pentru gropile din asfalt aparţine autorităţilor.


Articole înrudite