29 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bilanţ: Ce a făcut Primăria Galaţi în 2022 (FOTO)
Bilanţ: Ce a făcut Primăria Galaţi în 2022 (FOTO)

Primăria Galaţi îşi prezintă bilanţul pe anul ce tocmai se încheie.  Astfel, în anul 2022 Primăria municipiului Galaţi a derulat numeroase proiecte de investiţii, o parte dintre acestea fiind deja finalizate. Amintim aici reabilitarea uneia dintre cele mai importante axe rutiere a oraşului ce cuprinde străzile Siderurgiştilor, 1 Decembrie 1918, T. Vuia, H. Coandă şi G. Coşbuc. O altă investiţie notabilă a fost cea privind restaurarea Casei Artelor, o clădire veche de 150 de ani care a fost renovată şi redată comunităţii. De asemenea, a continuat amplul program de modernizare în zona centrală a Galaţiului, cu tronsonul cuprins între Potcoava de Aur şi Trei Star.
„Încheiem un an în care am reuşit să ducem la bun sfârşit proiecte importante pentru oraşul nostru. Dar mai important este faptul că am demarat procedurile pentru obţinerea de fonduri din diferite surse pentru continuarea dezvoltării Galaţiului, iar o parte dintre aceste proiecte au început deja. Vorbim despre un record în atragerea de fonduri ce sunt importante pentru infrastructură, educaţie sau sănătate. Contribuţia cea mai importantă pentru toate aceste schimbări aparţine însă gălăţenilor. Lor le mulţumesc pentru că împreună am reuşit să nu ne lăsăm descurajaţi şi să putem privi încrezători către viitor”, declară Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.
2022 a fost anul în care Primăria municipiului Galaţi a punctat un adevărat record în ce priveşte atragerea de fonduri europene. Este vorba despre 112 proiecte, aflate în diverse stadii, ce totalizează 1,3 miliarde de lei. Dintre acestea, 86 de proiecte de 776 milioane de lei se află în implementare, 5 proiecte de 191 milioane de lei au fost încheiate, iar în 2023 vor demara 21 de proiecte de 366 milioane de lei. O componentă foarte importantă a fost accesarea de fonduri în cadrul PNRR. În acest caz este vorba despre 49 de proiecte deja aprobate în valoare de 111 milioane de euro. Pe lângă proiectele finanţate cu bani europeni, Primăria municipiului Galaţi mai are în derulare 27 de contracte de investiţii de peste 55 de milioane de lei. Acestora li se adaugă alte 20 de contracte aflate în procedură de achiziţie de peste 60 de milioane de lei.
Educaţia a rămas o prioritate, aşa că în anul 2022 au continuat investiţiile în şcoli şi grădiniţe. Şi aici a fost înregistrat un adevărat record de proiecte în infrastructura şcolară, iar unul dintre acestea, cel derulat la Şcoala 11, a fost deja finalizat. În prezent sunt în implementare proiecte în valoare de 129 de milioane de lei la 22 de unităţi de învăţământ. De asemenea, în cadrul PNRR vor demara anul viitor alte 5 proiecte pentru unităţi de învăţământ cu o valoare 47 milioane de lei.
La capitolul sănătate au continuat investiţiile în toate cele 3 spitale aflate în administrarea Primăriei municipiului Galaţi (Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii, Maternitatea „Buna Vestire” şi Spitalul de Psihiatrie). În acest caz este vorba despre 19 proiecte cu finanţare europeană, în diferite stadii. Există deja finanţare europeană pentru 8 proiecte în valoare totală 88,4 milioane lei (17,6 milioane de euro).
În ceea ce priveşte transportul, tot în cadrul PNRR au fost aprobate 3 proiecte pentru 57 de noi mijloace de transport nepoluante, în parteneriat cu Primăria comunei Vânători, iar valoarea acestora este de 52 de milioane de euro.
2022 a fost anul în care au continuat şi investiţiile în cartierele. Au fost desfiinţate 366 de garaje în zonele Micro 16, 19, 20, 38, 39C, Siderurgiştilor Vest şi Piaţa Centrală. Astfel, s-au creat 700 de noi locuri de parcare. Proiectele au mai inclus şi refacerea trotuarelor, a carosabilului, amenajarea de locuri de joacă pentru copii. Lucrările în cartierele oraşului vor continua şi în 2023.
Între proiecte importante aflate în derulare menţionăm modernizarea Aleii de la P-uri, realizarea Parcului de aventură din apropierea Plajei Dunărea, punerea în valoare a Sitului Tirghina - Barboşi, precum şi lucrările pentru modernizarea cartierelor. Între evenimente importante ale anului 2022 amintim: Street Food Festival, Trenul Regal, spectacole de Zilele municipiului Galaţi, Danube Rock. În plus, urmează „Revelion în stradă” (centru) şi 3 locuri de unde se vor lansa artificii (Elice, Sala Sporturilor, parcare Shopping City Galaţi), potrivit Biroului de presă al Primăriei municipiului Galaţi.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!


Articole înrudite