25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cei doi şefi din Poliţia Galaţi acuzaţi de infracţiuni în formă continuată au fost suspendaţi
Cei doi şefi din Poliţia Galaţi acuzaţi de infracţiuni în formă continuată au fost suspendaţi

Celor doi, anunţă reprezentanţii IPJ Galaţi, deja le-au fost suspendate raporturile de serviciu pe durata măsurii controlului judiciar sub care au fost plasaţi de procurori. Cei doi ofiţeri sunt acuzaţi de comiterea unui şir lung de infracţiuni, care au fost comise ani de zile.

Totul a început cu plângerea făcută la M.A.I. direct de unul dintre poliţiştii căruia nu i s-a părut în regulă deloc ce este pus să facă. A durat însă până ca lucrurile să ajungă la efecte clare. Astfel, în 2018 un ofiţer reclamă la M.A.I. multe nereguli grave. „În 2018, am făcut o petiţie către M.A.I. având în vedere faptul că nu ni s-a acordat sporul de la 175 la sută aşa cum prevedea cadrul legal şi ajunsesem în postura în care eram obligaţi să minţim în documente, ca să nu zic să falsificăm centralizatoarele, precum că noi am recuperat acele ore, dar în realitate nu erau recuperate. De ce cred că am fost obligaţi să facem aceste lucruri? În principiu pentru limitarea cheltuielilor”, crede Alin Marian Radu, ofiţerul care a făcut prima plângere în acest caz.

A urmat apoi autosesizarea Corpului de Control al M.A.I. și în cele din urmă un dosar s-a deschis la Parchetul Curţii de Apel Galaţi. Acum un an, după ieşirea unui procuror la pensie, dosarul a fost preluat de procurorul Paula Tănase și ieri s-au luat primele măsuri. Întâi procurorul explică păienjenişul acuzaţiilor. „În baza probelor administrate am dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul Miron Daniel, adjunct al inspctorului şef al IPJ Galaţi, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni în concurs real, mai multe infracţiuni de instigări la fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, o infracţiune de abuz în serviciu în formă continuată raportată la 123 de acte materiale, o altă infracţiune de abuz în serviciu în formă continuată raportată la un număr de 223 acte material. Pe o perioada de 4 ani, efectiv din 2015-2018, inculpatul Miron Daniel, ca adjunct al inspectorului şef al IPJ Galaţi, având în subordine directă Serviciul de Invesigaţii Criminale, i-a determinat direct, şi prin şeful SIC, pe subordonaţii săi să întocmească în fals centralizatoarele lunare prin atestarea ca fiind recuperate orele suplimentare efectuate de poliţiştii din cadrul SIC, în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, în condiţiile în care acestea fie nu erau recuperate în termenul legal de 60 de zile, fie erau recuperate peste termenul legal de 60 de zile printr-o practică vădit ilegală impusă de către inculpatul Miron Daniel, plata orelor suplimentare efectuate de poliţişti realizându-se doar 75 la sută în loc de 175 la sută, prin această manoperă, prin această modalitate, inculpatul a cauzat prejudicierea subordonaţilor săi, sumele fiind de ordinul zecilor de mii de lei. Totodată, am dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de inculpatul Surugiu Ionuţ Nelu, şef al SIC, pentru participaţia la infracţiunile descrise mai sus şi alte infracţiuni de fals şi uz de fals şi inducerea în eroare a organelor judiciare, pe o perioadă mai scurtă de timp cât a fost împuternicit şi şef al SIC”, a precizat procurorul de caz, Paula Tănase, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi.

Ieri s-au luat şi primele măsuri în acest caz. „Am dispus faţă de cei doi inculpaţi luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 de zile, am instituit o serie de obligaţii conform legii, interdicţia de a părăsi ţara, de a comunica cu ceilalţi suspecţi, interdicţia de a-şi exercita profesia, fapt care, subsecvent, va conduce, a condus, la punerea la dispoziţie a celor doi şi suspendarea din funcţie pe perioada controlului judicar”, a mai precizat procurorul Paula Tănase. Cei doi ofiţeri acuzaţi nu au dorit să facă deocamdată comentarii în acest caz. Reprezentanţii IPJ Galaţi confirmă că deja s-a dispus suspendarea raporturilor de serviciu, pentru cei doi ofiţeri acuzaţi, pe toată perioada măsurii preventive a controlului judiciar.

Articole similare: Adjunctul IPJ Galaţi alături de alţi şefi din Poliţia Judeţeană, cercetaţi penal


Articole înrudite