15 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
CJSU Galaţi: Mesaje Ro-Alert, listă cu adăposturile de protecţie civilă şi instrucţiuni
CJSU Galaţi: Mesaje Ro-Alert, listă cu adăposturile de protecţie civilă şi instrucţiuni

Prefectul judeţului Galaţi, Claudiu Sorin Gavril, a convocat, marţi, 12 septembrie 2023, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru a stabili anumite măsuri la nivel local, ca urmare a ultimelor evenimente petrecute în zona de nord a judeţului Tulcea, aflată la graniţă cu Ucraina!

În acest context, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a emis o hotărâre prin care se stabilesc o serie de măsuri menite să protejeze populaţia din zonele adiacente zonelor de conflict Reni şi Ismail, printre care se află şi Galaţiul.

Potrivit acestei hotărâri, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a fost abilitat să transmită mesaje Ro-Alert, la notificarea Ministerului Apărării Naţionale, în cazul apariţiei riscului de cădere a unor elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflictul din Ucraina.

De asemenea, în caz de necesitate, pot fi folosite şi sistemele de alarmare de la nivelul autorităţilor locale, iar în cazul în care sunt zone fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va disloca echipaje care să asigure avertizarea/alarmarea populaţiei, pe baza datelor transmise de dispecerat prin intermediul sistemelor de comunicaţii radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare.

Astfel, în perioada următoare, deşi riscurile sunt reduse, există posibilitatea ca IGSU să emită mesaje Ro-Alert pentru zona aflată în vecinătatea regiunilor Reni şi Ismail, mesaje care pot fi primite şi în anumite areale din municipiul Galaţi.

Având în vedere cele întâmplate în ultima perioadă în judeţul Tulcea, mesajul Ro-Alert, fiind unul preventiv, va conţine toate informaţiile necesare – riscul pentru care a fost emis, instrucţiuni de urmat şi perioada pentru care trebuie urmate acestea. În cazul în care mesajul Ro-Alert va fi primit şi de cetăţeni din municipiul Galaţi, aceştia trebuie să urmeze instrucţiunile primite pentru protecţie şi siguranţă.

În plus, în cadrul şedinţei, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Galaţi a prezentat situaţia adăposturilor de protecţie civilă de la nivelul judeţului, acestea urmând a fi reverificate în următoarea perioadă. Lista adăposturilor este publică şi poate fi consultată pe site-ul IGSU la adresa: https://www.igsu.ro/Resources/Documente_Generale/Situatia_adaposturilor_de_protectie_civila.pdf.

"În urmă hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, domnul prefect a convocat Comitetul Judeţean şi s-a discutat foarte mult despre adăposturile de protecţie civilă, toate au fost verificate şi sunt în bună stare, lista lor este pe site-ul IGSU şi poate fi consultată de toată lumea. Există posibilitatea ca în următoarea perioadă să fie emise mesaje Ro-Alert şi ca aceste mesaje să ajungă şi în anumite zone din municipiului Galaţi, tocmai de aceea vrem ca populaţia să fie informată din timp", a precizat Teodora Diaconiţă, purtător de cuvânt Prefectura Galaţi.

"În municipiul Galaţi avem un număr de 183 de adăposturi antiaeriene de protecţie civilă, cu o capacitate de adăpostire de 20.000 de persoane, acestea se află în administrarea Primăriei municipiului Galaţi", a explicat lt. col. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.

Oficialităţile precizează că măsurile adoptate atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, sunt unele preventive şi sunt menite să informeze populaţia atât din judeţul Tulcea, cât şi din judeţul Galaţi, astfel încât, în cazul în care va exista cel mai mic risc de cădere a unor obiecte de luptă provenite din zonele de conflict, cetăţenii din cele două judeţe să ştie cum trebuie să se comporte pentru a fi în siguranţă.


Articole înrudite