COD ROŞU de subfinanţare la UPU-SMURD de la Spitalul Judeţean Galaţi

Luni, 29 Ianuarie 2018 00:22
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Neajunsurile din spitalele gălăţene sunt multe, iar nevoile şi sincopele sistemului aduc atât pacienţii, cât şi cadrele medicale la limita suportabilităţii. Multe dintre probleme sunt ascunse sub preş, iar dintre cadrele medicale rar se ridică voci care să facă publice problemele cu care se confruntă. Dar, ca urmare a unei adrese a Prefecturii Galaţi prin care s-a cerut o informare privind asigurarea bazei tehnico-materiale şi a resurselor umane pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor la Unităţile de Primiri Urgenţe din municipiile Galaţi şi Tecuci, o serie de probleme au fost făcute publice în ultima şedinţă a Colegiului Prefectural.

UPU-SMURD de la Spitalul Judeţean Galaţi: personal insuficient, lipsă de materiale şi medicamente

În răspunsul Unitatii de Primiri Urgente (UPU-SMURD) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “SF. Apostol Andrei” Galaţi se arată că Urgenţa este ţinută la limita supravieţuirii de către Ministerul Sănătăţii. ”Nu se asigura aprovizionarea la timp şi integral conform necesarului de materiale sanitare, reactivi, dezinfectanţi şi medicamente ca urmare a subfinanţării Serviciului UPU-SMURD de către Ministerul Sănătăţii prin Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Galaţi. Activitatea UPU-SMURD a fost asigurată în trimestrele 3 şi 4 în anul 2017 din fondurile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sfântul Apostol Andrei” Galaţi obţinute în baza contractului încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi”. O altă mare problemă cu care se confruntă UPU este insuficienţa personalului la care s-a ajuns tot din cauza subfinanţării şi se impune ”Angajarea de personal mediu şi de îngrijire, insuficient în prezent şi, de asemenea, personal medico-sanitar subnormat ca urmare a subfinanţării prin Ministerul Sănătăţii - Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Galaţi: 10 medici, 7 asistenţi medicali, 1 infirmieră, 10 brancardieri, 30 de îngrijitoare, 1 administrator, 1 personal IT, 4 asistenţi sociali, 3 registratori medicali”, se arată în documentul transmis Prefecturii Galaţi în care se mai precizează că ”Se va solicita Ministerului Sănătăţii suplimentarea bugetului pentru scoaterea la concurs a posturilor pentru personal specializat dedicat - medici şi asistente imagistică - în momentul în care se va finaliza, prin fonduri POR, extinderea secţiei cu spaţiul pentru computerul tomograf propriu”.
Serviciul UPU SMURD ar mai avea nevoie de 2 dispozitive mecanice de masaj cardiac LIFEBAND AUTOPULSE CPR pentru elicopter şi ambulanţa de terapie intensivă, ar fi necesar şi un mijloc de transport pentru transportul piloţilor şi a echipajului medical către şi de la Punctul de Operare Aeromedicală (POA) care sa aibă şi caracter logistic de aprovizionare şi pentru care nu există legislaţie în acest moment în vederea achiziţionării. De asemenea, este necesară înlocuirea maşinii de medic, veche şi uzată, permanent reparată (reparaţiile au înlocuit valoarea iniţiala a maşinii), cu o nouă maşină de teren.

Disperare la Spitalul din Tecuci, din cauza lipsei medicilor specialişti

Cele mai mari probleme ale Spitalului Municipal ”Anton Cincu” Tecuci, aşa cum sunt ele expuse în informarea prezentată Prefecturii Galaţi, vizează faptul că unitatea nu are Unitate de Primiri Urgenţe, iar pacienţii veniţi în regim de urgenţă sunt primiţi în 4 camere de gardă care se află în clădiri diferite. De asemenea, spitalul din Tecuci se confruntă cu o acută lipsă de medici specialişti. ”Având camere de gardă, nu putem angaja medici de urgenţă. Menţionăm că deşi avem 25 de medici rezidenţi pe statul de plată, care au luat examenul de rezidenţiat pe post, ne confruntîm cu o lipsă acută de medici specialişti. Medicii rezidenţi, după terminarea rezidenţiatului, refuză să rămână la postul pe care au fost plătiţi, mulţi medici specialişti au împlinit vârsta de pensionare, şi, am fost nevoiţi ca în multe cazuri să încheiem contracte de prestări servicii medicale cu medicii pensionaţi deoarece nu avem alte soluţii”, se arată în documentul semnat de managerul spitalului din Tecuci, Claudiu Emanuel Zara.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu