COVID-19: Explozia de cazuri bagă Toflea şi Brăhăşeşti în carantină pentru 14 zile Recomandat

Duminică, 24 Mai 2020 20:46
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Satele Brăhăşeşti şi Toflea din comuna Brăhăşeşti, adică 9.000 de locuitori, au intrat în carantină, pentru următoarele 14 zile din pricina numărului mare de persoane confirmate a avea noul coronavirus. Nu mai puţin de 42 de localnici sunt internaţi în spitale. Iniţial, boala a ajuns în sat de la localnicii întorşi din străinătate care, însă fiind asimptomatici, nu au fost testaţi şi au răspândit fără să ştie vrusul. 

”În satele Brăhăşeşti şi Toflea s-au înregistrat 42 de cazuri de infectare cu Covid-19. Explicaţia ar fi că multe familii s-au întors din străinătate, au stat în carantină, se pare că erau purtători sănătoşi, asimptomatici şi, datorită stilului specific de a reacţiona atunci când se reîntâlnesc sau când îşi jelesc morţii, organizează întâlniri cu multe persoane, se îmbrăţişează şi aşa virusul a ajuns să fie transmis”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi. 

Nici conditiile de izolare la domiciliu nu se respectă în totalitate în comuna unde, numai după 15 mai 2020, au ajuns din străinătate aproape 200 de oameni, aşa că autorităţile au decis că cea mai bună soluţie este carantinarea. 

”A fost instituită carantina pe două sate aparţinând comunei Brăhăşeşti, pe satul Toflea şi satul Brăhăşeşti. Măsura a fost impsuă în urma unei analize efectuate de Direcţia de Sănătate Publică, în urma unor cazuri care au apărut în această comunitate. Ancheta epidemiologică a fost trimisă Institutului Naţional de sănătate Publică şi ieri a fost avizată de către acesată instituţie. Apoi, urmând procedura legală, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a înaintat solicitare către Comandantul Acţiunii şi asaetă am primit şi ordinul comandantului acţiunii, care prevede că începând de astăzi de la ora 5,00 cele două sate intră în carantină. Măsura a fost dispusă ca urmare a unui număr total de 42 de cazuri confirmate de la începutul lunii aprilie. Din acest total de 42 de cazuri am avut o creştere semnificativă în ultimele trei zile, 21, 22 şi 23 mai, am avut 11 cazuri cu transmitere comunitară. S-a impus această măsura pentru a preveni răspândirea virusului şi pentru a nu avea un număr semnificativ de îmbolnăviri în judeţul Galaţi. Toţi cei confirmaţi sunt internaţi în spital. Aş vrea să mai precizez că, de pe 15 mai, când s-a ridicat starea de urgenţă, un număr de 174 de persoane au revenit din străinătate, ajunghând la un număr de 284 de persoane izolate la domiciliu în cele două localităţi. Practic, avem o creştere a numărului celor care vin din străinătate şi vrem să avem un control al tuturor potenţialelor surse de infecţie. Vineri seară, au fost două persoane care au încălcat măsura izolării şi au fost conduse de către jandarmi  la centre de carantină de pe raza municipiului Galaţi”, a declarat prefectul Gabriel Avrămescu. 

Sunt filtre cu echipaje ale poliţiei pe toate drumurile care duc spre cele două localităţi. Acestea  blochează toate intrările şi  ieşirile din satele Toflea şi Brăhăşeşti, din comuna Brăhăşeşti, Nu pot ieşi sau intra decât cei care au motive întemeiate cum ar fi cele legate de aprovizionarea satelor sau motive medicale. 

În judeţul Galaţi s-au înregistrat până acum 563 de îmbolnăviri cu noul coronavirus, iar 80 de persoane au decedat din aceeaşi cauză.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu