Drone pentru Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda Naţională de Mediu Recomandat

Sâmbătă, 09 Aprilie 2022 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Executivul a aprobat joi, 07 aprilie 2022, în şedinţă de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor un proiect de lege privind „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de monitorizare şi control a calităţii aerului în scopul creşterii acurateţei informaţiilor şi a capacităţii de răspuns la episoadele de poluare (Cod SMIS 2014+  139943)”.
În cadrul acestui proiect se vor achiziţiona: 21 de sisteme integrate mobile de monitorizare a calităţii aerului, 46 de sisteme aeropurtate dotate cu senzori şi echipamente specifice activăţilor de inspecţie şi control, precum şi o platformă online pentru managementul sistemelor aeropurtate.
Astfel, se are în vedere dotarea Agenţiilor pentru Protecţia Mediului (APM) din subordinea ANPM cu 21 de staţii mobile (autolaboratoare) şi a Gărzii Naţionale de Mediu cu 46 de sisteme aeropurtate, echipate conform specificaţiilor impuse prin directivele europene de monitorizare a calităţii aerului. Datele colectate de aceste sisteme vor putea completa, ulterior implementării prezentului proiect, bazele de date deja existente pentru calitatea aerului.
Cele 21 de staţii mobile de monitorizarea a calităţii aerului vor intra în directa utilizare a ANPM/APM, acestea fiind echipate conform legislaţiei în vigoare (compuşii monitorizaţi fiind gaze SO2, NOx, NO2, COV, particule în suspensie (PM2.5, PM10), la care se adaugă H2S şi NH3). Astfel, este îmbunatăţită acoperirea naţională a sistemului integrat mobil pentru monitorizarea calitaţii aerului (SIMMCA) şi este vizată creşterea capacităţii de răspuns a autorităţii, în eventualitatea unor evenimente de poluare/solicitări ale cetăţenilor.
Cele 46 sisteme UAV vor fi  echipate cu: - 45 module de senzori pentru monitorizarea calitaţii aerului; - 45 module de senzori pentru monitorizarea gazului de depozit provenit de la deşeurile menajere; - 15 module de senzori pentru monitorizarea incineratoarelor de deşeuri; - 5 module de senzori pentru monitorizarea compuşilor rezultaţi din industria prelucrării lemnului; - 2 module de senzori pentru monitorizarea următorilor compuşi: metil mercaptan, HCN, HCl, CS2, Cl2. Fiecare sistem UAV va fi dotat cu camera de termoviziune, câte un modul de senzori pentru monitorizarea calitaţii aerului şi modul de senzori pentru monitorizarea gazului de depozit al deşeurilor menajere. Celelalte module de senzori vor fi distribuite uniform la nivel naţional, pentru cele 8 regiuni.
Prin aplicaţia mobilă dezvoltată în proiect, publicul larg va fi alertat în privinţa posibilelor episoade de poluare şi va avea posibilitatea să semnaleze evenimente cu potenţial ridicat de ameninţare a siguranţei de mediu.
Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, cu un buget total de 57.032.000 lei.
În prezent, la nivel naţional, există un număr de 12 autolaboratoare pentru măsurarea poluanţilor din aerul înconjurător, acestea fiind puse în funcţiune în perioada 2000-2018. Astfel, 5 bucăţi datează din anul 2000 (judeţele Argeş, Bihor, Constanţa, Mehedinţi, Suceava), 3 bucăţi din anul 2007 (Maramureş, Prahova, Sibiu), 1 din anul 2008 (Bucureşti), 1 din anul 2011 (Mureş), 1 din anul 2014 (Neamţ) şi 1 din 2018 (Alba).

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu