15 OCTOMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Electrocentrale propune o altă soluţie pentru căldură, primarul aşteaptă calcule exacte
Electrocentrale propune o altă soluţie pentru căldură, primarul aşteaptă calcule exacte

În cadrul unei a doua dezbateri privind strategiai de termoficare în Galaţi, care a avut loc vineri, primarul Ionuţ Pucheanu, a prezentat o procedură de acordare a unui ajutor financiar pentru achiziţionarea unui sistem de încălzire şi furnizare de apă caldă alternativ sistemului centralizat de termoficare, persoanelor debranşate de la sistemul centralizat de termoficare, susţinând, conform spuselor sale, cu orice risc, strategia de termoficare legată de centralele individuale de apartament.
Cei de la Electrocentrale Galaţi, prin administratorul special, Sinan Mustafa, au anunţat, însă, cu o zi înainte, o nouă soluţie - a patra! - privind termia în Galaţi, pornind de la o analiză a situaţiei comparative cu privire la felul în care funcţionează aceste sisteme în Galaţi faţă de alte municipii importante din ţară (Constanţa, Oradea, Ploieşti, Timişoara şi Iaşi), acolo unde, spune Mustafa, aceste sisteme funcţionează foarte bine.
„Reţin că în aceste localităţi preţul de producţie şi transport este între 234-246 RON/Gcal fără TVA, şi chiar între 186-278 RON/ Gcal, incluzând şi distribuţia la Iaşi, Ploieşti şi Oradea. La noi, în Galati, producţia şi transportul agentului termic efectuat de Electrocentrale Galaţi costă 189 RON/Gcal! Distribuţia, în schimb, costă la Constanţa 106 RON/Gcal, iar la Timişoara chiar 78 RON/Gcal, în timp ce la Galaţi costă 197 RON/Gcal! Eu consider, că pentru comparaţie, cel mai bine ar fi în această etapă să ne raportam la Constanţa şi Timişoara, iar dacă reuşim acest lucru, trag matematic concluzia că putem lua în calcul o reducere de tarif la distribuţie. Nu suntem în posesia datelor de la distribuitor, însă cred că este gestionabilă o reducere de tarif pe distribuţie în Galaţi cu până la 80-100 RON/Gcal. Acest lucru îl ştie cel mai bine distribuitorul, însă, dacă este exclusă de către acesta, noi ne oferim ca, pe baza datelor primite de la Calorgal, să venim cu un plan de măsuri care să aibă ca şi finalitate un astfel de rezultat. Nu cine face distribuţia este important, ci cum aceasta se face”, a spus Sinan Mustafa
Cu alte cuvinte, Electrocentrale nu spune că e obligatoriu să preia distribuţia agentului termic pe timpul iernii, deşi şi-ar dori, ci vrea să se facă nişte calcule şi să se vadă dacă se poate opera o reducere de tarif la distribuţie, ceea ce ar însemna şi o reducere a subvenţiei acordate de Primărie.
„Legat de soluţia pe centrale individuale, pe bază de gaz sau electricitate, eu nu am văzut încă o comunicare oficială de la distribuitori prin care să ne asigurăm că aceştia vor putea prelua fără probleme valul de branşări. În plus, e foarte important să ştim şi poziţia agenţiei de mediu legat de acest subiect", a mai spus Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale.
Primarul Ionuţ Pucheanu, însă, spune că această propunere nu este completă din punct de vedere economic. "Dacă dumneavoastră, în perioada imediat următoare, până la şedinţa de consiliu, ne puteţi pune la dispoziţie, ne puteţi arăta exact de unde vine această diminuare de cost, Primăria va face nişte calcule şi dacă de la 12 milioane se face o reducere de până la 4-5 milioane de euro, hai să spunem că e într-adevăr un avantaj", a spus Pucheanu. Deşi a privit cu suspiciune propunerea celor de la Electrocentrale, primarul a considerat că nu este o idee de omis. "(...) Eu am să vă rog ca până la data de 28, sau în ultima zi în care consilieri pot lua act de o propunere tehnico-economică din partea dumneavoastră, să vă prezentaţi cu aceasta. (...) Nu spun pas acestei propuneri, bineînţeles, e o variantă de luat în calcul", le-a răspuns primarul celor de la Electrocentrale Galaţi, reprezentaţi de Sinan Mustafa, administratorul special.
Şedinţa nu a înclinat balanţa în favoarea nici unei soluţii prezentate şi se aşteaptă încă o dezbatere.


Articole înrudite