20 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Primele concluzii după explozie: Se recomandă evacuarea totală a blocului G5
Primele concluzii după explozie: Se recomandă evacuarea totală a blocului G5

Imagini de coşmar în blocul de garsoniere din Micro 19 grav afectat după ce, pe fondul unei acumulări de gaze de la o butelie, a avut loc o masivă explozie în urma căreia un copil de 1 an şi 5 luni a murit.  Alte patru persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale printre care proprietarul garsonierei în care a avut loc explozia, un bărbat de 48 de ani şi încă un bărbat de 50 de ani. Fetiţa care a decedat locuia în garsoniera imediată următoare celei de unde a pornit deflagraţia.
La lumina zilei, prăpădul făcut de explozie este şi mai evident, în special la etajul 4. Acolo, în cinci dintre aprtamente pereţii s-au rupt ca o coală de hârtie, tavanul a avut o mişcare de recul. Peste tot planşeele erau crăpate, geamurile sparte, uşile metalice aruncate în grădini sau îndoite şi rupte iar bunurile din interior făcute praf. O parte a locatarilor a dormit peste noapte la Centrul pentru persoane fără adăpost al Primăriei Galaţi, altele la rude, iar persoanele care locuiau la parter, etajul 1 şi 2 au primit acceptul să doarmă în casele lor după ce întreg blocul fusese cu atenţie verificat de către pompieri şi de către specialiştii de la disciplina în construcţii. Oamenii au dormit însă cu teama în suflet. ”Vai de mama noastră, dar mai ales de biaţa fetiţă care a murit. Am stat în casă noaptea trecută, dar nu am putut să dorm. Pe mine, explozia m-a prins în casă şi toată noaptea am auzit bubuiala aia. Se hâţâna toată casa, m-am speriat, nici acum nu mi-a trecut. Toţi cei care au intrat în case am stat cu frică toată noaptea. Îl cunosc pe cel la care s-a produs explozia. Era un beţivan. Cred că nu a etanşeizat butelia, oamenii spunea că se simţea miros de gaz şi pe hol, dar el nu l-a simţit dacă era beat”, spunea Elena Frumuzache, locatară a unui apartament de la parterul blocului unde a avut loc deflagraţia.
De dimineaţă, duminică, preoţi şi enoriaşi de la parohia Sf. Ana au venit şi au adus pachete cu mâncare pentru oamenii afectaţi. La etajele superioare utilităţile erau încă întrerupte. ”Fiind Duminica Crucii, noi suntem de la Parohia Sf. Ana, pregătisem deja nişte activităţi filantropice pentru persoane aflate în dificultate şi ne-am  gândit să le redirecţionăm celor de aici, care au nevoie. Am adus nişte pachete cu alimente pentru cei care nu au unde şi cum să servească masa astăzi, în ziua de duminică, Ziua Crucii. Dacă mai e nevoie de ceva în viitor, parohia noastră poate ajuta cu ce este nevoie pentru cei care au fost afectaţi de explozie”, a spus preotul  Daniel Zlate.

Numărul apartamentelor afectate a crescut de la 19 la 21

Între timp pompierii au reuşit să vorbească că bărbatul care era proprietarul garsonierei unde s-a produs acumularea de gaze. Le-a spus că şi-a aprins o ţigară, dar nu îşi mai aminteşte altceva. ”Am expertizat  până acum 21 de apartamente care au distrugeri, cinci dintre ele cu distrugeri masive, inclusiv structuri de rezistenţă la etajul patru şi chiar plafoanele de la etajul trei. La etajul patru, în urma exploziei, plafonul s-a ridicat în sus şi a coborât înapoi. Din trei garsoniere, acum se vede doar una, pereţii despărţitori sunt dărâmaţi. Aseară, colegii mei au discutat cu proprietarul garsonierei unde a avut loc explozia şi a spus că în momentul în care a intrat, şi-a aprins o ţigară şi s-a produs deflagraţia, iar apoi nu mai ştie nimic. Probabil că nu a simţit mirosul de gaze”, a spus lt. col. Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Pompierii cred că fie garnitura buteliei nu era etanşă, fie erau probleme la furtunul acesteia. Ca măsură de precauţie, toate buteliile au fost scoase din bloc, asta după ce au fost expertizate şi numerotate. Un specialist al Inspectoratului de Stat în Construcţii a venit de dimineaţă alături de ceilalţi specialişti de la Pompieri, Primărie, Prefectură, împreună cu poliţiştii şi jandarmii pentru o nouă evaluare.
Primarul Ionuţ Pucheanu a verificat iar blocul alături de specialişti. Distrugerile sunt foarte mari. ”După o primă evaluare situaţia este mai tragică decât aseară. Se pare că structura de rezistenţă de la etajul patru şi trei, pe acest palier de scară, este foarte afectată. Urmează a auzi şi o părere avizată în ceea ce priveşte această structură de rezistenţă, dar, la o primă vedere, eu spun că cel puţin cinci garsoniere sunt afectate, patru dintre ele sunt afectate sută la sută ca şi structură. Dacă locatarii se mai pot sau nu întoarce în apartamente vom afla la şedinţa de la ora 12.00, când specialiştii vor da o părere avizată. Din punctul meu de vedere, atât cât mă pricep, sută la sută, pentru trei sau patru apartamente este aproape imposibil ca locatarii să poată reveni să locuiască. Pentru celelalte garsoniere de pe palierul din dreapta, cred că odată ce vor fi înlocuite geamurile şi uşile, cred că pot deveni, ulterior, locuibile. Acum nu se pune problema dacă pot sau nu fi locuite, ci dacă structura, aşa cum se prezintă în momentul de faţă va mai putea suporta o astfel de utilizare spre a fi locuită. La fel ca şi aseară,  avem locuri diponibile în Centrul de Primiri Urgenţe al Primăriei Municipiului Galaţi. Ei au avut parte aseară de o masă caldă, li se vor pune la dispoziţie masă, paturi şi tot ce au nevoie pentru un minim trai decent în situaţia în care se află. Doar şase persoane au dorit să beneficieze de astfel de servicii, restul au decis  să meargă la rude pentru a locui în această perioadă. Încă de aseară, atât cei de la ISU, cât şi Prefectura au anunţat Guvernul de situaţia în care ne aflăm. Sperăm, pentru că este o zonă în care nu este pentru prima oară când se soldează cu astfel de evenimente. Acum câţiva ani a fost la G4, acum la G5 , e o zonă care pare să fie predispusă şi datorită modului în care sunt compartimentate aceste garsoniere şi a utilităţilor pe care le au. Sperăm, cu această ocazie, să primim ceva fonduri pentru a putea reloca toată această zonă într-o altă zonă şi în nişte condiţii mult mai bune”, a declarat primarul Ionuţ Pucheanu.
Starea bolnavilor internaţi rămâne gravă. ”Starea celor doi răniţi în explozie se menţine în continuare gravă, cu o uşoară evoluţie favorabilă, dar vor rămâne în continuare în terapie intensivă, necesită investigaţii suplimentare şi tratament. Ambii pacienţi sunt în stare foarte gravă,  cel cu politrauma este un pic mai bine decât la venire, dar necesită în continuare investigaţii suplimentare pentru că evoluţia nu este atât de bună pe cât o scontam. Nu aş putea să vă spun dacă erau sub influenţa alcoolului când au fost aduşi, aşteptăm rezultatul analizelor de laborator. La unul dintre pacienţi se menţine stare cu arsuri pe o suprafaţă de 20 la sută din corp, cu posibilitatea de evoluţie în continuare, arsura fiind imprevizibilă şi necesitând un timp îndelungat pentru a putea stabili un prognostic de supravieţuire”, a declarat dr. Cristina Bordeianu, Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Blocul afectat nu mai este sigur pentru locuit

În urma întrunirii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă desfăşurat la Prefectura Galaţi, specialiştii în construcţii au recomandat evacuarea pe termen lung a întregului bloc. ”Specialiştii au recomandat să nu se mai locuiască deloc în scara de bloc afectată. În acest sens, există circa 90 de locuinţe tip garsonieră puse la dispoziţie de liceul Aurel Vlaicu, primarul urmează să vadă exact care sunt condiţiile. Persoanele vor fi ajutate să se relocheze, chiar din acesată seară, cu ajutorul lucrărorilor de la Ecosal. Viceprimarul a luat legătura cu Cantina de Ajutor Social pentru a se asigura hrană caldă. Bunurile oamenilor vor fi stocate, sub pază, în module puse la dispoziţie de Prefectură. Se doreşte şi acordarea unor ajutoare financiare celor afectaţi. Primarul doreşte să aibă loc cât mai rapid o şedinţă de îndată a Consiliului Local pentru a aloca bani de la fondul de rezervă. În acelaşi timp, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială va trimite anchete sociale la Guvern. Urmează ca o expertiză finală să stabilesacă în ce măsură scara de bloc mai poate fi reparată “, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Raluca Ardean. În plus toată zonă a fost securizată şi este sub paza poliţiei locale.

azi 8 w

azi 15 W

 

 


Articole înrudite