21 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Focar de COVID-19 la un cămin pentru persoane cu dizabilităţi din Galaţi
Focar de COVID-19 la un cămin pentru persoane cu dizabilităţi din Galaţi

Focar de infectare cu noul coronavirus printre angajaţii unui cămin pentru persoane cu dizabilităţi din Galaţi. 20 din cei 51 de angajaţi au noul coronavirus, dar sunt asimptomatici. Cei 39 de beneficiari, cu vârste până în 40 de ani, nu au simptome, dar vor fi şi ei testaţi.

Căminul a intrat în carantină. O angajată a centrului ar fi adus boala în cămin fără să ştie că are infecţia cu SARS-CoV-2. „Din cei 51 de angajaţi, 20 de persoane au fost testate pozitiv pentru coronavirus. Alte 16 persoane au rezultate negative la acelaşi test. În acest moment ştim doar că boala a intrat în centru adusă întâmplător de o colegă de-a noastră. În cursul zilei de astăzi (n.r. - miercuri, 17 iunie 2020) vor fi testaţi restul angajaţilor şi toţi beneficiarii din centru. În centru sunt persoane adulte, cu vârsta între 18 şi 40 de ani, tineri, încadrate în grad de handicap”, a declarat Tania Calcan, purtător de cuvânt DJASPC Galaţi.

Direcţia de Sănătate Publică a trimis la cămin o echipă care va face testarea în masă a tuturor, angajaţi şi beneficiari. Toţi cei 20 de bolnavi sunt asimptomatici şi sunt majoritar cadre medicale, asistente şi infirmiere. „La Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru persoane cu Dizabilităţi numărul 1 au fost confirmate 20 de persoane cu infecţia COVID-19. În momentul de faţă se instituie carantină, iar ancheta epidemiologică este în desfăşurare. De asemenea, toţi angajaţii şi beneficiarii vor fi testaţi. Până în prezent cei testaţi pozitiv sunt asimptomatici şi au o stare bună”, a explicat Liliana Iordăchescu, DSP Galaţi.

La nivelul Prefecturii Galaţi s-a întrunit Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi s-au luat noi măsuri, inclusiv suplimentarea şi schimbarea cadrelor medicale. Beneficiarii din acel centru de îngrijire sunt foşti asistaţi din centrele de plasament. „S-a întâlnit Grupul Suport Tehnic de Lucru şi a înaintat către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă propunerea de a instaura carantina, întrucât au fost testate pozitiv 20 de persoane care lucrau acolo. Aşteptăm rezultatele testelor care vor fi făcute beneficiarilor. Se va instala un cort de către ISU pentru asigurarea circuitului curat. Personalul va fi asigurat şi suplimentat de la alte instituţii de către administratorul căminului“, a declarat Elena Bujor, Prefectura Galaţi.

Acest focar COVID-19 este al treilea care izbucneşte într-un cămin de îngrijire din Galaţi. Primele două focare au evoluat în cămine de îngrijire a bătrânilor şi de la începutul epidemiei, din acele două cămine, au murit 64 de persoane, 63 beneficiari şi un angajat. 86 de gălăţeni şi-au pierdut viaţa din cauza noului coronavirus de la începutul pandemiei.


Articole înrudite