18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Galaţi: Amenzi de 100.000 lei pentru servicii fictive de îngrijiri la domiciliu
Galaţi: Amenzi de 100.000 lei pentru servicii fictive de îngrijiri la domiciliu

Urmare a perioadei de contractare din luna iulie a anului trecut, Casa de Asigurări de Sănătate Galaţi a încheiat cu furnizorii de servicii medicale un număr de 12 contracte pentru activitatea de îngrijire la domiciliu.
Serviciile de îngrijiri la domiciliu sunt adresate persoanelor cu afecţiuni acute şi/sau cronice, care prezintă un anumit nivel de dependenţă şi o capacitate limitată de a se deplasa la o unitate sanitară în vederea asigurării îngrijirilor ambulatorii şi sunt efectuate numai la indicaţia medicilor. Prin acestea se urmăreşte îmbunătăţirea stării de bine a pacienţilor, din punct de vedere fizic şi psihic.
În luna decembrie, echipele de control ale Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi au finalizat controale operative, dispuse de Directorul General, la 4 astfel de furnizori aflaţi în relaţie contractuală.
Urmare a analizei documentare, pentru perioada de referinţă august-septembrie, s-au constatat situaţii în care furnizorii au raportat activitate suprapusa a asistenţilor medicali la mai multi pacienti, personalul a declarat că a prestat servicii la domiciliul pacienţilor, deşi era pontat la alţi angajatori, fie erau alternate serviciile acordate în municipiul Galaţi cu serviciile acordate în localităţi din mediul rural fară să existe timpi de deplasare.
Sancţiunile dispuse au fost în valoare de aproximativ 99.400 lei. Totodată a fost suspendat contractul unui furnizor ca urmare a suprapunerii programului de lucru al medicului cu programul de la alţi angajatori.
Pentru că pe durata controlului s-au constatat abateri legale ce depăşesc aria de competenţe a CAS, au fost sesizate instituţiile abilitate.
„Am ales să ne orientăm atenţia din nou către această categorie de furnizori, acţiunea de control fiind practic o altă etapă a controlului din perioada iunie-iulie. Şi la momentul respectiv a fost vorba de o analiză documentară, motiv pentru care ne-am fi aşteptat să nu mai identificăm probleme ce sfidează orice logică firească.
Este evident că un asistent medical nu putea să efectueze procedurile medicale pentru 3 pacienţi în acelaşi timp, nu putea să parcurgă o distanţă chiar şi de 70 km într-un minut, să ofere servicii atunci când îşi desfăşura activitatea la un alt angajator sau în intervalul de timp în care s-a aflat în afara graniţelor ţării.
Ulterior finalizării acţiunii de control, un furnizor a solicitat încetarea relaţiilor contractuale, iar alţi 2 au cerut suspendarea activităţii.
Aşa cum am declarat în repetate rânduri, în calitate de reprezentant al Casei de Asigurări de Sănătate Galaţi, nu sunt de acord să decontăm servicii ce sunt efectuate pe hârtie. În ceea ce priveşte instituţiile statului sunt de părere că acestea trebuie să coopereze, astfel încât legea să fie respectată iar acestea să genereze un climat de siguranţă pentru cetăţeni”, a declarat directorul general al CAS Galaţi, George Toderaşc.


Articole înrudite