22 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
GEST EXEMPLAR: Recoltă distrusă de secetă donată pentru animale de un primar din judeţul Galaţi
GEST EXEMPLAR: Recoltă distrusă de secetă donată pentru animale de un primar din judeţul Galaţi

Un primar din judeţul Galaţi care are 150 de hectare de porumb compromis de secetă a anunţat pe reţelele de socializare că donează recolta compromisă către crescătorii de animale din zonă, ca furaje. Unii dintre aceştia deja au renunţat şi la jumătate din efectivul de animale pentru că nu aveau cu ce să le mai hrănescă.

”Aici vedeţi o cultură de porumb în suprafaţă de 87 hectare. Datorită lipsei precipitaţiilor a ajuns în faza asta în care o vedeţi. Am luat decizia împreună cu ginerele meu care se ocupă de asociaţie să o dăm la fermieri”, a precizat Dan Tenie, primarul comunei Corod.

Pagube de 600.000 de lei are primarul din comuna gălăţeană Corod de pe cele 150 de hectare de porumb compromise de secetă. Aşa că a anunţat că donează totul fermierilor ce cresc animale în zonă ca aceştia sa aibă furaje pentru animale.

”Am zis că e păcat să îl lăsam pe câmp să moară aici. Până la urmă, prin gestul pe care l-am făcut, salvăm câte ceva din fermele de animale că, vedeţi dvs, duc o mare lipsă de furaje datorită secetei'', a mai spus primarul din Corod.

Pentru unii dintre crescătorii de animale din zonă, ajutorul dat de primar este mai mult decât binevenit. Cristian Sbârnea are 1000 de capre şi avea 100 de vaci. A renunţat la jumate din efectivul de vaci pentru că nu avea cu ce le hrăni. 

”E binevenită ideea pentru că porumbul ăsta arată mai bine ca al meu care e tot uscat şi reuşesc să fac cât de cât faţă. S-a făcut siloz însă nu ştiu dacă are calitatea necesară. Am avut 100 de vaci de carne, dar mai am în jur de 64 acum. Sunt nevoit să reduc numărul undeva la 70 la sută din efectiv o să îl reduc din cauza lipsei furajelor”, spune Cristian Sbârnea, fermier, crescător de animale.

La fel vor face şi alţi crescători de animale din zonă care vor accepta şi ei donaţia primarului în furaje pentru animalele lor.


Articole înrudite