27 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Iar se schimbă subprefecţii la Galaţi
Iar se schimbă subprefecţii la Galaţi

Astăzi, 31 august 2023, în şedinţa Guvernului României au fost aprobate două hotărâri de guvern prin care unul dintre subprefecţii judeţului Galaţi este eliberat din funcţie şi este numită altă persoană pe aceeaşi funcţie.
Cel eliberat este Ciprian Manea (susţinut de PSD), numit pe această funcţie în martie 2022 şi care atunci venea în locul Veronicăi Macri, (susţinută de minorităţi - Uniunea Elenă din România) care fusese numită pe această funcţie în luna ianuarie 2022. Acum, funţia de subprefect îi revine din nou Veronicăi Macri

Sarabandă schimbărilor ”fără număr” a prefecţilor și subprefecților a început în 2021. În martie 2021 a fost numit prefect Gabriel Panaitescu, care a deţinut de mai multe ori această funcţie cu susţinere liberală. În septembrie 2021, a pierdut susţinerea PNL Galaţi şi a fost înlocuit cu Paul Cristea (tot liberal) însă acesta a asigurat doar interimatul. Gabriel Panaitescu a redevenit prefect cu susţinerea USR Galaţi. 

Însă după ce USR a ieşit de la guvernare, în ianuarie 2022, Panaitescu a fost înlocuit de Sorin Claudiu Gavril (susţinut de PSD), căci se formase coaliţia PSD-PNL-UDMR. Tot atunci a fost numită şi Veronica Macri ca subprefect din partea minorităţilor naţionale pentru că, în algortimul politic stabilit la negocierile de formare a coaliţiei PNL – PSD – UDMR, nominalizarea prefectului de Galaţi revenea PSD, iar cele două funcţii de subprefect reveneau PNL şi reprezentanţilor minorităţilor naţionale.

Numai că, după doar o săptămână, Sorin Claudiu Gavril a fost demis de premierul Nicolae Ciucă şi înlocuit cu Gabriel Panaitescu care a contestat în instanţă hotărârea prin care fusese destituit în 2021. Drept pentru care, dacă PSD nu mai avea în portofoliu prefectul şi, respectând algoritmul privind subprefecţii, reprezentanta minorităţilor şi-a pierdut funcţia de subprefect, locul Veronicăi Macri i-a revenit lui Ciprian Manea (susţinut de PSD). 

În ianuarie 2023, PSD reuşeşte să-şi numească prefectul, iar la conducerea Prefecturii Galaţi revine Sorin Claudiu Gavril.
Tot atunci ar fi trebuit eliberat şi scaunul de subprefect ocupat tot de PSD şi redat minorităţilor, însă rocada mică a tot fost amânată pănă astăzi, când Ciprian Manea a fost înlocuit de Veronica Macri.

În tot acest timp, nici PNL n-a stat degeaba şi a schimbat-o pe Andra Costache (numită în funția de subprefect în februarie 2021) care şi-a dat demisia din acestă funcţie,  cu Iulian Iosif, numit în mai 2023. 


Articole înrudite