19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
ÎPS Casian: «În perioada următoare, să încercăm să înmulţim fiecare rugăciunea, pocăinţa şi faptele bune!»
ÎPS Casian: «În perioada următoare, să încercăm să înmulţim fiecare rugăciunea, pocăinţa şi faptele bune!»

Sâmbătă, 27 aprilie, în ajunul Praznicului împărătesc al Floriilor, în municipiile Galaţi, Brăila şi Tecuci, precum şi în alte localităţi din cele două judeţe ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-a desfăşurat tradiţionalul Pelerinaj de Florii, care aminteşte de momentul Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în cetatea Ierusalimului.
În Eparhia Dunării de Jos, pelerinajul a început la Brăila, unde, preoţii şi credincioşii de la bisericile din oraş s-au întâlnit la biserica „Sf. Cuv. Parascheva”. Alaiul format din copii, tineri, profesori şi credincioşi au pornit în procesiune pe „Calea Călăraşilor” spre Catedrala „Naşterea Domnului” din municipiu.
Aici, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, a întâmpinat mulţimea pelerinilor, a citit Sfintele Evanghelia din Sâmbăta Sfântului şi Dreptului Lazăr şi a rostit un cuvânt de învăţătură despre importanţa pelerinajului în viaţa creştinului, îndemnându-i pe participanţi să ducă din bucuria şi dragostea revărsate prin acestea manifestări paşnice şi înălţătoare şi semenilor noştri aflaţi în sufeinţe, boli şi alte neputinţe.
Chiriarhului Dunării de Jos a sfinţit Icoana Intrării Domnului în Ierusalim şi a oficiat slujba de binecuvântare a stâlpărilor, după care i-a stropit cu agheasmă pe toţi credincioşii prezenţi.
La final, au fost premiaţi elevii calificaţi la etapa naţională a Concursului interdisciplinar „Cultură şi spiritualitate românească” şi pe cei calificaţi la etapa naţională a Olimpiadei de Religie şi le-a oferti diplome şi daruri.
În continuare, în oraşul de reşedinţă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, foarte mulţi gălăţeni, de la copii şi tineri, până la vârstnici sau chiar persoane cu dizabilităţi s-au adunat în faţa bisericii „Vovidenia” pentru a participa la tradiţionala procesiune de Florii.
Calea Domnească a prins viaţă prin şirul nesfârşit de preoţi şi pelerini care s-au îndreptat spre Catedrala arhiepiscopală, intonând troparul sărbătorii şi alte cântări specifice perioadei liturgice în care ne aflăm.
Pe esplanada Catedralei, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a citit Evanghelia de sâmbătă şi a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a precizat că prin cinstirea învierii lui Lazăr în Sâmbăta Stâlpărilor, reuşim să vedem în această mare minune şi învierea noastră cea de obşte.
Înaltpreasfinşia Sa a mulţumit preoţimii şi bunilor credincioşi din cele două judeţe ale Eparhiei pentru numărul mare de participanţi la pelerinajul care a adus Ierusalimul ceresc nu numai în biserici şi pe străzi, dar şi în sufletele şi în casele noastre.
În continuare, ierarhul locului a sfinţit Icoana Intrării Domnului în Ierusalim şi a săvârşit slujba de binecuvântare a stâlpărilor.
Programul a continuat cu premierea elevilor olimpici din judeţul Galaţi şi cu slujba Privegherii.
Participarea tinerilor, a elevilor din şcolile şi liceele Arhiepiscopiei Dunării de Jos, alături de părinţii lor, de cadrele didactice şi slujitorii Sfintelor Altare reprezintă, înainte de toate, un semn de speranţă şi o manifestare plenară a dragostei creştine în interiorul Bisericii.
Şi în municipiul Tecuci foarte mulţi clerici şi credincioşi au participat la Pelerinalul de Florii, desfăşurat anul acesta de la biserica „Înălţarea Domnului” până la Catedrala „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din centrul oraşului.
În Arhiepiscopia Dunării de Jos, pelerinajul s-a desfăşurat şi în alte centre devenite deja tradiţionale, precum cele din localităţile Târgu Bujor, Corod, Matca, Lieşti-Buceşti-Şerbăneşti, Bereşti, Pechea, Tudor Vladimirescu, Nicoreşti, Toflea, Însurăţei, Făurei şi Ianca.

Praznicul Floriilor în Arhiepiscopia Dunării de Jos

În Duminica Floriilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din municipiul Galaţi.
La slujba arhierească au fost prezenţi numeroşi credincioşi din oraşul de la Dunăre, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul acestui locaş de cult.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit credincioşilor despre sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, ca mod de pregătire a noastră pentru săptămâna Sfintelor Pătimiri şi Marele Praznic al Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Îndemnul de duminică al Părintelui Arhiepiscop a fost ca în perioada următoare, densă din punct de vedere al slujbelor săvârşite în Biserică, să încercăm să înmulţim fiecare rugăciunea, pocăinţa şi faptele bune, iar prin acestea să ne putem curăţi sufletele pentru a primi lumina Sfintei Învieri.
De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a amintit de tradiţionalul pelerinaj care s-a desfăşurat în ajunul acestei sărbători în multe localităţi din Eparhia Dunării de Jos şi a amintit programul liturgic şi duhovnicesc din Săptămâna Mare care va culmina cu Praznicul Învierii Domnului.
La momentul cuvenit, mai mulţi copii şi credincioşi din comunitatea gălăţeană au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.
La sfârşitul slujbei, ierarhul Dunării de Jos a rostit rugăciunea de binecuvântare a stâlpărilor şi a oferit credincioşilor aceste ramuri sfinţite, pe esplanada Catedralei, informează Arhiepiscopia. Imagini, mai jos!


Articole înrudite