25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gălăţenii s-au speriat de castraveţi, chiar dacă este vorba de soiul cornişon, şi acest lucru chiar în ciuda asigurărilor date recent de ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, privitoare la faptul că nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea românilor consumul de castraveţi made în România. Nici această asigurare dată de ministrul Tabără şi nici măcar faptul că testele făcute asupra castraveţilor spanioli au ieşit negative nu au fost de-ajuns pentru evitarea isteriei legate de bacteria ucigaşă E-coli, care a făcut câteva zeci de victime în unele ţări. Şi, pentru că isteria a umplut din plin spaţiul anumitor televiziuni de ştiri, care au amplificat şi exagerat incidentul, unul neplăcut şi nedorit, fără nici cea mai mică îndoială, s-a ajuns ca şi unii dintre gălăţeni să se ferească să cumpere castraveţi, chiar dacă preţul lor a scăzut vertiginos. Dar asta nu este tot. Pentru că în mass media au apărut informaţii că în alte ţări s-a recomandat prudenţă şi în consumul şi altor legume, cu ar fi roşiile, unii gălăţeni se gândesc acum că bacteria ucigaşă ar putea să fie ascunsă şi în tomatele româneşti, motiv pentru care nu prea mai cumpără nici roşii. Am încercat să vedem cum a afectat de la distanţă şi în mod indirect bacteria ucigaşă E-coli şi vânzărea de castraveţi şi de roşii în una din pieţele Galaţiului, şi anume cea din Þiglina 1, iar constatările nu au fost dintre cele mai fericite. Şi asta pentru că se dovedeşte, din păcate, că zvonistica este la putere şi că mai sunt mulţi  oamenii slab informaţi.

„Nu am mai vândut castraveţi de câteva zile!”

Ne-a spus vânzătoarea care vindea, la stadul 70 din piaţă, legume, printre care se aflu şi castraveţi şi roşii. Am întrebat-o cum merg vânzările la castraveţi şi la roşii acum, că toata lumea s-a speriat de bacteria ucigaşă, iar femeia ne-a spus: ”Nu am mai vândut de câteva zile niciun kilogram de castravete. Nu vedeţi că s-au şi îngălbenit? Probleme au început şi cu roşiile, de vreo 2 zile au scăzut vânzările şi la ele”. Cât despre preţ, acesta era unul îmbietor, dacă stai şi te gândeşti că un kilogram de castravete coborâse la 1 leu în timp ce un kilogram de roşii era în jur de 3,5-4,0 de lei. Dar nici acest lucru nu a fost de-ajuns pentru a-i face pe gălăţeni să îşi învingă teama şi să cumpere. Mai norocoasă din punct de vedere al vânzărilor este Istrate Otilia, care vinde castraveţi şi roşii la două standuri din piaţă. „Am vândut cam la fel castraveţii, pentru că eu am clienţii mei obişnuiţi, care sunt nişte oameni civilizaţi, care înţeleg care este realitatea şi nu se sperie degeaba. La roşii, în schimb, vânzările au început să scadă”, ne-a spus Otilia Istrate.

Pro şi contra castraveţilor

Cei mai reticenţi atunci când este vorba de castraveţi sunt gălăţenii în vârstă, care nu prea vor să vorbească atunci când îi întrebi de ce nu vor să îi mai cumpere. „Mi-e frică, maică, să mai cumpăr castraveţi. Dumneata nu te-ai uitat la televizor? După ce că mâncăm alimente cu E-uri, acum numai asta ne mai lipsea. Eu nu am încredere, aşa că nu mai cumpăr chiar dacă s-au ieftinit”, ne-a spus Mihaela Chiriţă, în vârstă de 70 de ani.
Dacă bătrâna a fost reticentă, nu acelaşi lucru se poate spune în cazul lui Viorel Zamfir, în vârstă de 46 de ani, care cumpărase 10 kilograme de castraveţi cornişon. „Asta este o isterie provocată în Europa, cred, din anumite interese, iar castraveţii produşi la noi nu au ce să aibă. Am cumpărat 10 kilograme de castraveţi cornişon pe care o să îi pun la murat. Ca preţ este unul foarte bun”, ne-a zis gălăţeanul.

Articole înrudite