21 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
VIDEO: Loc de joacă din Galaţi închis din cauza unor locatari
VIDEO: Loc de joacă din Galaţi închis din cauza unor locatari

Primăria municipiului Galaţi informează că "locul de joacă din cartierul Siderurgiştilor Vest, zona blocurilor 7A-7D, va fi închis, din cauza a opt locatari care s-au declarat deranjaţi, au acţionat municipalitatea în instanţă şi au câştigat. Astfel, acest loc de joacă va rămâne doar o amintire pentru copiii din zonă.
Primăria a făcut toate demersurile legale şi fireşti, astfel încât copiii să se bucure de acest loc de joacă.  Dar ne vedem astfel puşi în situaţia regretabilă în care trebuie să punem în scurt timp „lacăt” bucuriei copiilor din această zonă a oraşului.
Primăria face eforturi considerabile pentru a amenaja cât mai multe spaţii dedicate celor mici în cartierele oraşului, locuri speciale unde să se joace şi să alerge în voie. De aceea, îi asigurăm pe copii şi părinţi că vom continua să modernizăm locurile de joacă din oraş şi să amenajăm altele noi.
Locul de joacă din cartierul Siderurgiştilor Vest, zona blocurilor 7A-7D, a fost amenajat pe o suprafaţă de 600 de metri pătraţi, cu 12 leagăne, două balansoare, două tobogane şi un spaţiu cu echipamente pentru sport. Timp de patru ani, de la darea în folosinţă până în 2022, când a fost acţionată în instanţă, Primăria municipiului Galaţi nu a înregistrat reclamaţii de genul imputaţiilor exprimate în cererea de chemare în judecată.
Mai mult, nicio instituţie cu rol de prevenire şi control în domeniul sănătăţii şi ordinii publice nu a constatat vreo culpă a municipalităţii cu privire la modul de funcţionare şi utilizare a acestui spaţiu. Parcul este monitorizat video, iar de-a lungul timpului comportamentul inadecvat al unora dintre aceia care se aflau în parc a fost sancţionat punctual de Poliţia Locală", transmite Compartimentul de presă al Primăriei municipiului Galaţi. VIDEO, mai jos! *credit video: DO

Locul de joacă pentru copii, închis prin hotărârea instanţei. Povestea pe larg

Un loc de joacă modern pentru copii dintr-un cartier gălăţean relativ nou deschis, început în 2015 şi a devenit 100 la sută funcţional în 2018, este închis definitiv printr-o hotărâre definitivă a instanţei. Asta după ce mai mulţi locatari au dat în 2022 Primăria în judecată. Oamenii susţin că nu mai puteau sta de zgomot, că parcul e făcut prea aproape de ferestrele lor, că nu ar respecta distanţa de măcar 50 de metri faţă de blocuri, nu avea gard de împrejmurire. Circa 100 de persoane din asociaţie au semnat la administraţie închiderea locului de joacă.

Locatarii care au vrut şi au şi reuşit să închidă parcul spun că acesta este la mai puţin de 50 de metri de ferestrele lor şi că zgomotul este insuportabil. „Majoritatea locatarilor au semnat pentru desfiinţarea acestui parc, este un zgomot infernal, ni s-a sugerat de la primărie să stăm cu geamurile închise în casă ca să nu se audă, dar oricum se aude şi cu geamul închis. Nu s-a respectat nici autorizaţia de construcţie, e prea aproape de blocuri, şi nici programul nu era respectat. Noi solicităm parcare să se facă în loc”, a precizat Iuliana Savcencu, administrator asociaţie locatari.

Cel mai rău era în sezonul cald, spun oamenii, care au cerut şi au şi reuşit să se decidă în instanţă desfiinţarea parcului. „Avem şi vecini care au plecat din cauza zgomotului, un domn de la etajul 4. În plus, în autorizaţia de construcţie spune că trebuia să respecte nişte distanţe şi să aibă o împrejmuire, numai împrejmurirea să fie de doi metri, deci nu se respectă autorizaţia. Ştiţi cum e aici când vin 80 de persoane şi îi rogi la 11.30 noaptea să îţi facă oleacă de linişte şi nu fac? Aşa a fost la noi mereu, mai ales vara, dar nu numai. Nu că era zgomot mare, jale era, nu poţi să stai nici noaptea”, a spus alt locatar.

Sunt însă şi alţii care nu sunt de acord cu închiderea parcului. „Şi copiii ăştia unde să se joace? În faţa blocului la fel, deci copiii trebuie să aibă şi ei unde să se joace, nu? Sau în Grădina Publică? Că nu toată lumea are maşină şi poate să meargă la parcurile care sunt mai departe de zona locuită”, spunea o femeie din zonă. „Nu e bine că îl desfiinţează, şi cum să zic, şi copiii unde să se joace? Nu a fost toată lumea de acord cu asta. Au venit la uşă doi poliţişti (n.r. - locali) şi am dat declaraţie, am semnat că nu sunt de acord cu desfiinţarea parcului. Au vrut unii desfiinţarea că au făcut unii vecini reclamaţie că îi deranjează că intră în depresie, ei... hai Doamne iartă-mă, de la atâta lucru”, spunea şi o locatară care stă la parter, dar pe care zgomotul nu ar deranja-o şi nu înţelege de ce se desfiinţează parcul.

Deşi locatarii susţin că au anunţat de mai multe ori că e zgomot, reprezentanţii Primăriei neagă că ar fi existat şi o singură plângere depusă la primărie în acest sens, iar poliţia locală a patrulat în zonă şi a amendat acolo unde era cazul. „Suntem puşi în această situaţie regretabilă... Suntem puşi în situaţia să închidem acest parc. Parcul este amenajat pe o suprafaţă de 600 mp, este mare, bine echipat, are şi un spaţiu destinat activităţilor sportive”, a explicat Petrica Paţilea, Primăria Galaţi.

  • Galerie Video:
    • Video File:

Articole înrudite