14 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Mega-investiţie în infrastructura rutieră a judeţului Galaţi: 60 km de drum judeţean modernizaţi cu 75 milioane euro
Mega-investiţie în infrastructura rutieră a judeţului Galaţi: 60 km de drum judeţean modernizaţi cu 75 milioane euro

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a semnat astăzi contractul de finanţare pentru modernizarea a aproximativ 60 de kilometri de drum judeţean, pe ruta: Bălăbăneşti - Bălăşeşti - Ciureştii Noi - Ciureştii Vechi - Cotoroaia - Cerţeşti - Blânzi - Corod - Valea Mărului - Slobozia Conachi - Schela (ferma de la Greaca) - Şendreni (extravilan) - intersecţia cu DN25 (pod sat Traian).

Valoarea investiţiei este de peste 363 de milioane de lei, adică aproximativ  75 milioane de euro, finanţarea fiind asigurată prin Programul Regional Sud-Est (PRSE) 2021 – 2027. Este vorba de spre proiectul "Reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport regional oe tronsonul funcţional de interes judeţean DN 24D - DJ 251A - DJ 251H - DJ 251 - DJ 255A - DN 25".

"Este o mega investiţie în infrastructura judeţului Galaţi, fiind vorba despre o axă rutieră care străbate judeţul de la nord la sud. Acest tronson funcţional, care traversează 11 comune, leagă DN 24D, din partea de nord a judeţului, cu DN25, în  zona satului Traian. Este primul contract semnat în regiunea noastră pe acest program cu fonduri europene. În cadrul acestei investiţii, vom moderniza de la zero aproape 60 de kilometri de drum, cu o cofinanţare de doar 2% din bugetul Consiliului Judeţean. Este o lucrare complexă, care înseamnă consolidarea fundaţiei drumului, lărgirea părţii carosabile, modernizarea a 12 poduri şi a peste 1.000 de podeţe, de care vor beneficia peste 100.000 de oameni din judeţul nostru. Mai mult, am obţinut bani europeni şi pentru împădurirea a aproape 60 de hectare de teren, pentru reducerea efectelor poluării. Împăduririle vor avea loc pe terenuri degradate de la Bălăbăneşti şi dintre Valea Mărului şi Corod. Partea de proiectare tehnică este gata, la fel şi licitaţia pentru desemnarea constructorului, astfel că, în cel mai scurt timp, vom emite ordinul de începere a lucrărilor", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

! Potrivit declaraţiilor acestuia, ordinul de începere a lucrărilor va fi dat chiar la începutul lunii februarie 2024.

În cadrul proiectului sunt cuprinse şi lucrări de construire şi amenajare pentru:
- 24 de staţii de autobuz şi alveole aferente transportului public de persoane,
- 23.000 mp de trotuare,
- peste 5 km de piste de biciclete,
- 12 poduri construite/modernizate/reabilitate,
- şanţuri betonate în zonele de intravilan şi rigole carosabile pentru colectare a apelor pluviale în zonele centrale ale localităţilor,
- 8 kilometri de parapeţi de siguranţă.

Termenul de implementare este de 3 ani, adică până pe data de 31 ianuarie 2027.


Articole înrudite