Monumentul istoric ”Casa Geshov” din Galaţi îşi va recăpata frumuseţea de altădată

Joi, 19 Aprilie 2018 15:49
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Primăria municipiului Galaţi a semnat, joi, 19 aprilie 2018, contractul de finanţare ”Reabilitare zonă istorică, Municipiului Galaţi” pentru imobilul din strada Domnească, nr. 58 (Casa Geshov) de lângă Palatul Administrativ, proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Clădirea a găzduit sediul Prefecturii Judeţului Covurlui, apoi, înaintea primului război mondial, a ajuns în proprietatea unei societăţi bancare bucureştene. Imobilul este înscris în Lista Monumentelor istorice, din anul 1872. În acest context, scopul municipalităţii este de a reda strălucirea de altădată acestei clădiri şi totodată pentru a creşte oferta turistică a municipalităţii.

”După finalizarea proiectului, ne aşteptăm să crească numărul de turişti care vizitează şi care vor aprecia acest imobil, să crească oferta turistică a municipalităţii şi de asemenea să salvăm ceea ce mai putem salva pe ultima sută de metri din ceea ce ne-a mai rămas din fosta epocă în oraş” a declarat managerul de proiect.

În proiect sunt prevăzute realizarea următoarelor lucrări: restaurarea, protecţia şi conservarea monumentelor istorice, consolidarea a structurilor de rezistenţă în conformitate cu normele tehnice în vigoare, concluziile şi recomandările expertizei tehnice privind intervenţiile asupra construcţiilor cu statut de monument istoric, amenajarea unor spaţii expoziţionale multifuncţionale (pentru expuneri şi manifestări interactive), restaurarea şi remodelarea plasticii faţadelor, dotări interioare, refacerea pardoselilor, a finisajelor interioare şi exterioare corespunzătoare noii destinaţii, refacerea scărilor de acces precum şi soluţionarea accesului pentru persoanele cu dizabilităţi. Mai sunt prevăzute amenajarea exterioară şi dotările pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural dar şi amenajarea unui parc cu spaţii verzi.
Valoarea totală a investiţiei se ridică la 9.597.016 lei, contribuţia Primăriei fiind de 191.940 lei, iar durata de implementare este de 24 de luni.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu