O tânără gravidă refugiată din Ucraina a pierdut sarcina la Galaţi Recomandat

Marți, 01 Martie 2022 15:03
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Două tinere gravide, refugiate din Ucraina, de 17 şi 23 de ani, au avut nevoie de intervenţia medicilor de la Maternitatea „Bună Vestire“ din Galaţi după ce au acuzat dureri şi contracţii.

(Citește și O refugiată ucraineană a murit la Galaţi)

Oboseala, stresul, frigul şi efortul mult prea susţinut în tentativa de a scăpa de pericolul de acasă, le putea fi fatal. Din păcate, pentru tânăra de 17 nu s-a mai putut face nimic în privinţa sarcinii, care a fost pierdută. „Am avut două prezentări, din partea refugiatelor din Ucraina la Maternitatea „Buna Vestire“. O gravidă de 17 ani, cu avort sportan incomplet, căreia i-am oferit toate îngrijirile medicale necesare. Pacienta este bine în prezent şi este supravegheată medical. Era în primul trimestru de sarcină. E un lucru care m-a impresionat: asistenta de pe ambulanţă care a adus-o azi dimineaţă a venit şi cu haine şi cu alimente. E un copil care a plecat de acasă cu ce avea pe ea şi cu nimic în bagaje. A fost un gest foarte frumos. E foarte probabil ca avortul spontan să fi fost provocat de stres şi de oboseală, de chinul fizic şi psihic prin care au trecut oamenii aceştia. Şi vârsta este o posibilă cauză. Ne-a trebuit translator, pentru că ea nu cunoaşte o limbă străină. O altă gravidă, care nu avea probleme din punct de vedere al sarcinii, probabil tot din cauza drumului şi a stresului, a venit la un control pentru că avea contracţii, dar, pentru că starea sarcinii era bună, a putut pleca la locul de cazare“, a precizat dr. Liliana Caraman, Maternitatea „Bună Vestire“.

(Citește și Galaţi: Fetiţă de 3 ani din Ucraina transportată la spital după o reacţie alergică puternică)

Tânăra de 17 ani a rămas internată şi se află sub tratament, iar cea de 23 de ani s-a întors la cămine, acolo unde era cazată. Având în vedere prin ce au fost nevoite să treacă prin acest exod, medicii recomandă ca femeile însărcinate să vină cu sau fără programare la consult. „Femeile refugiate din Ucraina se pot adresa cu toată încrederea Maternităţii „Bună Vestire“ pentru servicii de specialitate, acordate în regim gratuit, dacă nu au documentele necesare, astfel încât să beneficieze de servicii decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, dar şi pentru situaţii de urgenţă, direct la spital, dacă este cazul. Pentru programări, dacă se poate face o programare şi nu este o urgenţă, pot suna la 0236413131. Este numărul de telefon al centralei spitalului şi vor fi îndrumate şi sfătuite pentru a primi serviciile de care au nevoie“, a  expliat dr. Costinela Georgescu, managerul Maternităţii „Bună Vestire“ Galaţi.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu