13 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pacienţii cu Parkinson trataţi gratuit la Galaţi (VIDEO)
Pacienţii cu Parkinson trataţi gratuit la Galaţi (VIDEO)

La Galaţi, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, funcţionează un centru de tratament multimodal al bolii Parkinson. Astfel, pacienţii aflaţi în diferite stadii ale bolii beneficiază de metode moderne de tratament, inclusiv de terapie infuzională, prin montarea unor pompe externe portabile, care eliberează continuu medicaţia direct în intestinul subţire. Până acum, pacienţii erau nevoiţi să ajungă în centrele medicale de la Bucureşti sau Iaşi pentru a beneficia de un astfel de tratament.
„Este o procedură medicală modernă, care îi ajută foarte mult pe pacienţii cu Parkinson, mai ales pe cei aflaţi într-un stadiu avansat al bolii. Practic, cu ajutorul acestui tratament, se reduce severitatea simptomelor, iar pacienţii pot realiza singuri o mare parte din activităţile zilnice. Fără această metodă de administrare a tratamentului, ei ar rămâne imobilizaţi la pat, riscând şi alte complicaţii medicale”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Acest centru de tratament multimodal al bolii Parkinson funcţionează în cadrul clinicii de neurologie, iar pentru realizarea acestei intervenţii medicale este nevoie de o echipă multidisciplinară formată din chirurgi, gastroenterologi, neurologi şi medici de terapie intensivă.
„S-au realizat două astfel de proceduri, iar pacienţii au fost deja externaţi. Spre exemplu, unul dintre pacienţi, care era imobilizat la pat, a plecat pe propriile picioare după montarea acestui dispozitiv medical (video mai jos ). Această procedură medicală este gratuită”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
În cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, în evidenţa medicilor sunt 870 de pacienţi cu Parkinson.
Deschiderea oficială a Centrului Regional de tratament multimodal în boala Parkinson - Galaţi are loc astăzi, 29 martie 2023, la Grădina Botanică.
„Prin acest centru, pacienţii cu boala Parkinson aflaţi în toate stadiile bolii, atât din Galaţi cât şi din judeţele limitrofe, beneficiază de terapii multimodale adaptate nevoilor lor, noutate fiind terapia intermitentă cu apomorfină (Apo-Go-Pen) şi tripla terapie administrate continuu, prin intermediul pompei LEICG. Până acum, pacienţii care aveau nevoie de o astfel de terapie erau nevoiţi să se deplaseze în centrele din ţară (Tg. Mureş, Bucureşti, Iaşi etc.). Coordonatorul Centrului Regional de Parkinson Galaţi este d-na conf. dr. Lungu Mihaela, care are alături echipa multidisciplinară, formată din medici şi cadre medicale de pe secţiile gastroenterologie, chirurgie, ATI şi neurologie. Atât costurile aferente întregii proceduri cât şi terapia pacientului sunt decontate integral, fără niciun cost suplimentar din partea pacientului”, transmite conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galaţi.

Video 1 (înainte), mai jos!

Video 2 (după), AICI!


Articole înrudite