19 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Palatului Gheorghiu rămâne, deocamdată, în proprietatea Primăriei
Palatului Gheorghiu rămâne, deocamdată, în proprietatea Primăriei

Tribunalul Galaţi a respins la sfârşitul săptămânii trecute cererea lui Mihai Popleşanu, moştenitorul fostului proprietar al Palatului Gheorghiu, care viza retrocedarea imobilului. Mai multe persoane au pus ochii pe Palatul Gheorghiu, acum ajuns o ruină, dar instanţele au considerat că niciuna nu a dovedit că are dreptul să primească clădirea. Curtea de Apel desfiinţase pe 23 martie 2012 o decizie a Tribunalului Galaţi, prin care se refăcea o adopţie a Tribunalului judeţului Covurlui din 1948. Aceasta i-ar fi dat dreptul moştenitoarei Valentina Petrica Ghiorghievici să reclame proprietatea asupra Palatului “Simion Gheorghiu”. Adopţia la care se făcea referire în proces se pare că nu a existat niciodată. Adevăraţii moştenitori ai Palatului “Simion Gheorghiu” au fost fraţii Nicole şi Demostene Hagimatias, care au avut trei surori. Cei doi fraţi nu au fost niciodată căsătoriţi şi nu au avut nici copii, astfel că moştenirea urma să ajungă la moştenitorii uneia dintre surori, Melania Caratanasis. Aceasta a născut trei fete, însă doar una dintre ele, Elena Caratanasis, a avut, la rândul ei, urmaşi. Nepotul acesteia, Mihai Popleşanu, a atacat cu recurs la Curtea de Apel decizia primei instanţe şi a dovedit că aceasta se baza pe un fals.Decizia finală va fi luată de Curtea de ApelDupă finalizarea dosarului amintit, Tribunalul Galaţi urma să stabilească dacă Mihai Popleşanu are dreptul să primească ce a mai rămas din Palatul Gheorghiu. Apărătorul lui Mihai Popleşanu considera încheiată problema legată de moştenitorul fostului proprietar al Palatului Gheorghiu şi se concentra pe procesul cu Primăria Galaţi, dar se pare că justiţia a avut cu totul alt punct de vedere.
„S-a încercat să se acrediteze ideea că una dintre fiicele Elenei Caratanasis, Anastasia, împreună cu soţul ei, Mihail Constantinidis, ar fi făcut un act de adopţie, ce o privea pe mama Valentinei Ghiorghievici, cea care a încercat refacerea adopţiei. În realitate, cei doi soţi au stat puţin timp împreună şi apoi au divorţat fără să facă niciun act de adopţie. Acesta a fost pur şi simplu fabricat”, ne-a declarant Didel Bujeniţă, avocatul lui Mihai Popleşanu.
Tribunalul Galaţi a hotărât însă la sfârşitul săptămânii trecute că cererea de retrocedare a Palatului Gheorghiu introdusă de Mihai Popleşanu este inadmisibilă. Moştenitorul fostului proprietar poate ataca decizia Tribunalului cu apel la instanţa superioară.


Articole înrudite