20 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Parchetul European: Descinderi, în Galaţi, pentru o fraudă de 1,7 milioane euro cu sisteme de irigare
Parchetul European: Descinderi, în Galaţi, pentru o fraudă de 1,7 milioane euro cu sisteme de irigare

Parchetul European (EPPO) din Iaşi (România) a efectuat miercuri, 17 aprilie 2024, opt percheziţii în judeţul Galaţi, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 1,7 milioane de euro care implică proiecte pentru sisteme de irigaţii, finanţate din fonduri europene. 
Este vorba despre o cooperativă agricolă care a obţinut finanţare pentru două proiecte de modernizare a sistemelor de irigare, în valoare de 1,7 milioane de euro (8,6 milioane de lei). 
Potrivit anchetei, ”procedura de achiziţie publică pentru selectarea unei firme care să execute proiectele a fost manipulată, pentru a beneficia de o firmă prestabilită, deţinută de mama unuia dintre membrii cooperativei. Se înţelege că reprezentanţii legali ai cooperativei şi ai societăţii selectate au depus documente false care atestă că beneficiarul fondurilor nu se afla în conflict de interese cu societatea care i s-a atribuit contractul, inducând astfel în eroare Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR) a României”.

În cadrul percheziţiilor de miercuri, o parte dintre persoanele anchetate au fost aduse la Parchetul General Iaşi pentru a fi informate cu privire la statutul lor de suspecţi. Trei suspecţi au fost puşi sub control judiciar timp de şaizeci de zile, cu interdicţia de a contacta alte părţi din proces, precum şi prezentarea periodică obligatorie la sediul de poliţie a locului de reşedinţă.

Pentru a recupera prejudiciul adus bugetului UE şi orice cheltuieli judiciare, EPPO a confiscat şi şase loturi de teren (în valoare de aproximativ 500.000 euro) şi a îngheţat conturile bancare deţinute de suspecţi.

Această anchetă a mobilizat zeci de poliţişti din Structura de Sprijin a procurorilor europeni delegaţi în România, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmerie ”Dunărea de Jos” Galaţi.


Articole înrudite