18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Percheziţii "explozive" în Galaţi: Peste 6.790 kg de articole pirotehnice descoperite de poliţişti (FOTO/VIDEO)
Percheziţii "explozive" în Galaţi: Peste 6.790 kg de articole pirotehnice descoperite de poliţişti (FOTO/VIDEO)

În perioada 09 - 28 decembrie 2022, poliţiştii din cadrul I.P.J. Galaţi - Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au efectuat 9 percheziţii domiciliare şi au desfăşurat mai multe acţiuni, în cadrul activităţilor specifice ce se desfăşoară conform Planului de Acţiune „FOC DE ARTIFICII 2022/2023”.

Exemplele cele mai semnificative sunt menţionate după cum urmează:

La data de 09 decembrie 2022, poliţiştii Serviciului A.E.S.P. Galaţi, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Galaţi şi ai Poliţiei Municipiului Tecuci - Biroul Criminalistic, au efectuat două percheziţii domiciliare la imobilul şi spaţiul comercial folosite de către un bărbat, cu vârsta de 27 de ani, din comuna Matca, judeţul Galaţi, ocazie cu care au fost identificate ca fiind deţinute fără drept, în vederea comercializării, următoarele categorii de articole pirotehnice:

- 350 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F2;

- 200 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F3;

- 50 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F4;

- 50 kg articole pirotehnice (emiţătoare de sunet) din categoria P1.

Întreaga cantitate de articole pirotehnice, în greutate de aproximativ 650 kg, a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor.

A fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, iar după ce a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tecuci, faţă de acesta s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

La data de 15.12.2022, poliţiştii Serviciului A.E.S.P. Galaţi, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Galaţi şi ai Poliţiei Municipiului Tecuci - Biroul Criminalistic, au efectuat două percheziţii domiciliare la imobilele folosite de către un bărbat, cu vârsta de 37 ani, din municipiul Tecuci, judeţul Galaţi, ocazie cu care au fost identificate ca fiind deţinute fără drept, în vederea comercializării, următoarele categorii de articole pirotehnice:

- 1.650 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) categoria F2;

- 980 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F3;

- 450 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F4;

- 1.070 kg articole pirotehnice (emiţătoare de sunet) din categoria P1.

Întreaga cantitate de articole pirotehnice, în greutate de aproximativ 4150 kg, a fost indisponibilizată în vederea continuării cercetărilor.

Şi de această dată, a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

La data de 27.12.2022, în jurul orelor 12:00, poliţiştii Serviciului A.E.S.P. Galaţi, au depistat un bărbat de 26 de ani, din municipiul Galaţi, în timp ce oferea spre vânzare diferite articole pirotehnice, în zona cartierului Micro 21, din oraşul de domiciliu.

Asupra acestuia au fost găsite ca fiind deţinute fără drept următoarele categorii de articole pirotehnice: o baterie cu 49 focuri, categoria F2, o baterie cu 25 de focuri, categoria F2, o bateria cu 36 de focuri, categoria F2 şi 12 bucăţi emiţătoare de sunet, categoria F2, în cantitate totală de 10 kg.

Întreaga cantitate de articole pirotehnice, a fost indisponibilizată şi a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

La data de 28.12.2022, poliţiştii Serviciului A.E.S.P. Galaţi, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Galaţi, au efectuat 6 percheziţii domiciliare în comunele Umbrăreşti, Independenţa şi Lieşti, judeţul Galaţi, la imobilele folosite de către trei bărbaţi, cu vârstele de 50 ani, 18 ani, respectiv 62 de ani, ocazie cu care au fost identificate ca fiind deţinute fără drept, în vederea comercializării, următoarele categorii de articole pirotehnice, în ordinea în care au fost prezentate comunele şi vârstele persoanelor:

1. - 30 kg articole pirotehnice (emiţătoare de sunet) categoria P1;
    - 40 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F2;
    - 10 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F3.

2. - 150 kg articole pirotehnice (emiţătoare de sunet) categoria P1;
    - 100 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F2;
    - 100 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F3;
    - 80 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F4.

3. - 80 kg articole pirotehnice (emiţătoare de sunet) categoria P1;
    - 5 kg articole pirotehnice (baterii de artificii) din categoria F2.

Întreaga cantitate de articole pirotehnice, în greutate de aproximativ 595 kg, a fost indisponibilizată şi au fost întocmite, în toate cele 3 cazuri, dosare penale pentru comiterea infracţiunii de orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept.

"Atragem atenţia cu privire la utilizarea responsabilă a tuturor articolelor pirotehnice, pentru a evita rănirea oricărei persoane şi provocarea unor distrugeri (ce reprezintă aspecte ce pot atrage răspunderea penală a autorului), dar pot produce şi disconfort prin zgomotele puternice, aspecte ce pot fi sancţionate contravenţional", spun poliţiştii.

Totodată, poliţiştii vor verifica, în continuare, respectarea condiţiilor de comercializare de către agenţii economici, precum şi a condiţiilor de deţinere de către persoane fizice a materialelor pirotehnice.

VEZI FOTO/VIDEO mai jos!


Articole înrudite