Pericolele din vopseaua de ouă: E-uri şi aditivi în număr din ce în ce mai mare

Luni, 22 Aprilie 2019 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

InfoCons a realizat un studiu comparativ aferent perioadei 2015 - 2019 pe 59 de produse tip vopsea de ouă, ţinând cont de rezultatele studiilor din 2015, 2016, 2018 şi 2019. Produsele analizate fac parte din următoarele branduri: Alex, Gallus, Carmin, Take Line, Heitmann şi Atifco. InfoCons a realizat un studiu comparativ aferent perioadei 2015 - 2019 pe 59 de produse tip vopsea de ouă, ţinând cont de rezultatele studiilor din 2015, 2016, 2018 şi 2019. Produsele analizate fac parte din următoarele branduri: Alex, Gallus, Carmin, Take Line, Heitmann şi Atifco. În urma studiilor, rezultatele sunt îngrijorătoare. Din punct de vedere al gramajului şi al capacităţii de vopsire, produsele studiate s-au găsit sub formă de vopsea lichidă, vopsea praf sau gel, iar cantităţile au fost cuprinse între 5 şi 25 de grame. Capacitatea de vopsire a vopselelor studiate este cuprinsa între 10 şi 100 de ouă. Se remarcă faptul că în 2018, cu numai 16 g de vopsea, puteam vopsi 100 de ouă, însă vopseaua respectivă conţine 10 aditivi. În studiul din 2015, observam că doar cu 10g se puteau vopsi 30 de ouă, iar în 2016 şi 2018, cu 20g puteam vopsi între 40 si 60 de oua, în timp ce în 2019 cu doar un gram mai mult, faţă de anii precedenţi, 21 g, se pot vopsi doar 30 de ouă.

Numărul de aditivi a crescut cu 60%

Media numărului de aditivi a crescut în 2019 cu 60% faţă de media numărului de aditivi identificaţi în studiul din 2015. Respectiv : în studiul din 2015 media numărului de aditivi regăsiţi într-un produs era de 3 faţă de 5 media aditivilor regăsiţi în studiile din 2016, 2018 şi 2019. Pe parcursul celor 4 ani de studiu în compoziţia produselor de vopsit ouă apar modificări în ceea ce priveşte numărul de aditivi. Numărul aditivilor diferă în funcţie de tipul de vopsea, gramaj şi cantitatea de ouă pe care o poate vopsi.Numărul maxim de aditivi găsiţi în studiul anilor 2015 - 2019, este: 7 – numărul maxim de aditivi găsiţi într-un produs în studiul din anul 2015; 10 – numărul maxim găsit într-un produs în studiul din 2016 şi 2018; 12 - numărul maxim găsit într-un produs în studiul din 2019.Fiecare produs a avut în componenţă minim 1 aditiv alimentar: 10 tipuri diferiţi de aditivi au fost găsiţi în produsele din studiul din 2015; 16 tipuri diferiţi de aditivi au fost găsiţi în produsele din studiul din 2016; 22 tipuri diferiţi de aditivi au fost găsiţi în produsele din studiul din 2018; 32 tipuri diferiţi de aditivi au fost găsiţi în produsele din studiul din 2019. Astfel observăm o creştere a aditivilor cu 22% în 2019, faţă de 2015.În 2019 se menţine folosirea celor mai utilizaţi aditivi, dar într-un număr mai mic decât în 2018: acidul lactic (E270) - prezent în 27 produse, azorubina (E122) - prezent în 25 produse, albastru briliant FCF (E133) - prezent în 22 produse, tartrazina (E102) - prezent în 17 produse şi acidul citric (E330) - prezent în 16 produse.

Oua4

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu