24 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Plan de transformare radicală a combinatului siderurgic Liberty Galaţi
Plan de transformare radicală a combinatului siderurgic Liberty Galaţi

Liberty Steel Group a lansat o campanie masivă de transformare Greensteel a combinatului siderurgic de la Galaţi. Planul conţine un program de  investiţii în următorii opt ani şi care integrează două Cuptoare cu Arc Electric (EAF), o instalaţie de Reducere Directă a Fierului (DRI) şi un Mini-Laminor MI.DA – cu potenţial de creştere a producţiei până la 4 milioane de tone de oţel pe an.

”Noile cuptoare EAF vor reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 80%, iar pe măsură ce compania va face tranziţia către hidrogen verde, emisiile de carbon vor fi fi reduse aproape de zero. Pentru a maximiza consumul de energie regenerabilă şi pentru a reduce consumul total de energie electrică, LIBERTY Galaţi va instala un parc solar de 180 MW şi un parc eolian de 20 MW, dezvoltate sub marca SIMEC. Programul de transformare va fi susţinut de Academia GREENSTEEL şi de GFG Foundation, care derulează deja o serie de programe cu universităţi şi licee din România, menite să educe tânăra generaţie şi să dezvolte comunităţile locale”, se arată în prezentarea planului.

În mod concret, Planul de transformare GREENSTEEL presupune:

- Proiecte de eficientizare a consumului de energie şi de reducere a emisiilor de carbon în cadrul operaţiunilor existente

- Două cuptoare cu arc electric (EAF) care pot reduce emisiile de CO2 la tona de oţel produsă până la 80%

- O instalaţie de Reducere Directă a Fierului (DRI) care va utiliza iniţial gaz metan, înainte de a face tranziţia către hidrogen verde

- Un Mini-Laminor integrat MI.DA care poate creşte producţia până la 4 milioane de tone anual, de la 3 milioane de tone anual, volumul suplimentar fiind axat pe produse lungi

- Un parc solar de 180MW şi un parc eolian de 20MW dezvoltate pe platforma siderurgică.

 

”GREENSTEEL nu este doar un nou tip de oţel, este un model revoluţionar. Vrem ca toată echipa LIBERTY Galaţi să fie conştientă de importanţa implicării sale în această schimbare tehnologică majoră”, se arată în prezentarea planului. 

 

În acelaşi timp, Liberty Galaţi se zbate să iasă din criza economică şi chiar intenţiona să închidă singurul furnal funcţional din combinat, aşa cum Monitorul de Galaţi a scris în articolul Se opreşte singurul furnal funcţional din combinatul Liberty Galaţi?

Ca urmare a presiunilor venite din partea salariaţilor, s-a decis ca deocamdată să nu se închidă furnalul, dar să se continue cu producţie redusă până la sfârşitul acestui an.

De unde va lua bani pentru investiţiile Greensteel în condiţiile în care băncile se feresc să acorde împrumuturi, iar vânzările stagnează, rămâne de văzut.


Articole înrudite