Persoanele fizice pot investi şi în septembrie în titluri de stat TEZAUR şi FIDELIS

 
Luni, 05 Septembrie 2022 13:22
Publicat în Economie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ministerul Finanţelor a lansat în data de 1 septembrie 2022, noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei prin intermediul Programelor TEZAUR şi FIDELIS.

Programul TEZAUR

Dobânzile anuale oferite sunt: 7,75% pentru scadenţa de 1 an şi 7,90% pentru scadenţa de 2 ani. Titlurile de stat sunt emise în forma dematerializată, au valoare nominală de 1 leu, iar dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. Titlurile de stat emise în cadrul Programului TEZAUR sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans.

Persoanele fizice rezidente pot cumpăra titluri de stat TEZAUR :

• Între 1 – 27 septembrie 2022 online, numai persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat TEZAUR, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului. Pentru mai multe detalii cu privire la subscrierile online accesaţi Ghidul Tezaur online şi Tezaur online;

• Între 1 – 28 septembrie 2022 de la unităţile Trezoreriei Statului;

• Între 1 – 27 septembrie 2022 în mediul urban şi 1 – 26 septembrie 2022 în mediul rural, prin subunităţile C.N. Poşta Română S.A.

Programul FIDELIS

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, între 1 şi 16 septembrie 2022, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. – Groupe Société Générale şi Alpha Bank, pentru titlurile de stat FIDELIS denominate în lei şi în euro, listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Titlurile de stat în lei au scadenţa de 3 ani cu dobânda anuală de 8% pe an, iar cele în euro au scadenţe de 1 an şi 2 ani şi dobândă anuală de 1,85%, respectiv 2,65%.

Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital, sunt neimpozabile.

Deţinătorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare şi care au ajuns la maturitate pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă prin subscrierea în cadrul emisiunilor de titluri de stat lansate în luna septembrie.

Informaţii privind termenii şi condiţiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului TEZAUR pot fi găsite la sediul trezoreriilor locale, la sediul subunităţilor poştale precum şi pe site-ul Ministerului Finanţelor (https://mfinante.gov.ro/ro/web/trezor/titluri-de-stat-tezaur) iar pentru Programul FIDELIS informaţiile pot fi consultate pe paginile de internet ale Ministerului Finanţelor şi instituţiilor partenere (www.btcapitalpartners.ro; www.bcr.ro; www.brd.ro/mfp; www.alphabank.ro; www.bvb.ro - Programul FIDELIS).

 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu