Primul colegiu din Galaţi construit de la zero în ultimii 28 de ani Recomandat

Vineri, 07 Septembrie 2018 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Un nou an şcolar îşi deschide porţile. Şcolile din municipiul Galaţi sunt, în mare parte, pregătite să-şi primească elevii. Dacă unele unităţi de învăţământ sunt din ce în ce mai pustii, efectivele elevilor fiind drastic reduse în comparaţie cu anii trecuţi, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre anumite colegii din Galaţi. Una dintre unităţile de învăţământ de elită din Galaţi care face performanţă deşi nu are un sediu propriu este Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza. Această instituţie de învăţământ a fost nevoită să se mute din clădirea în care şi-au desfăşurat activitatea ani de zile (clădirea a fost retrocedată Fundaţiei "Caritas" a Comunităţii evreieşti), în clădirea Şcolii gimnaziale nr. 8. Mutarea a fost impusă de faptul că Primăria nu a putut să investească niciun leu în vechiul sediu care nu era în patrimoniul său, drept pentru care aceasta s-a degradat ajungând la un grad de risc seismic de III spre II. De-a lungul anilor, autorităţile locale au promis că vor investi urgent într-o nouă locaţie pentru Colegiul ”Cuza”, însă abia anul acesta noua clădire a şcolii se ridică văzând cu ochii, iar lucrările şi achiziţiile pentru dotări sunt în plină desfăşurare, astfel încât anul şcolar 2018-2019 să fie ultimul an în care sutele de elevi ai CN Al. I. Cuza să se chinuie într-un spaţiu neîncăpător.

Săli de clasă dotate la cele mai înalte standarde

Noua clădire, amplasată lângă Şcoala gimnazială nr. 7, în Ţiglina I, se ridică în ritm alert şi va avea 9 săli de clasă, laboratoare de fizică, biologie, chimie, 3 clase de informatică, dar şi un adăpost de apărare civilă cu o capacitate de 250 de locuri. În prezent, lucrărille de construcţie a clădirii se află în plină desfăşurare, autorităţile deja au aprobat şi proiectul privind asigurarea utilităţilor (apă rece, apă caldă, canalizare, gaze, telefonie, încălzire, energie electrică, curenţi slabi, climatizare).
Un semn că administraţia locală doreşte ca anul viitor noua clădire să fie dată în folosinţă este şi faptul că deja a fost demarată şi licitaţia privind dotarea unităţii de învăţământ cu cele necesare pentru o bună desfăşurare a actului educaţional: 278 bănci pentru elevi (masă), 418 scaune pentru elevi, 15 mese pentru profesori, 15 scaune profesori, 15 cuiere, 45 coşuri pentru gunoi, 95 mese pentru calculatoare, 5 birouri, 2 scaune manageriale, 2 corpuri bibliotecă, 10 mese laboratoare, mese de lucru şi utilităţi specifice laboratoarelor de fizică şi chimie, 11 butelii de gaz portabile, 10 bucăţi laptop, 100 calculatoare, 6 flipchart magnetic, 4 copiatoare, 12 videoproiectoare, 100 monitoare LED 21, 10 microscoape digitale, 55 camere video pentru interior, 15 bucăţi tablă magnetică, 18 senzori mişcare, 54 senzori fum.
În plus, se vor amenaja trotuare pentru circulaţie pietonală, se vor reamenaja spaţiile verzi şi va fi amenajată o platformă pentru un punct gospodăresc.
Proiectul este finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, suma atrasă de Primăria Galaţi pentru realizarea lucrărilor fiind de 5.635.664 de lei cu TVA. Deoarece durata de realizare a lucrărilor prevăzută în contract este de 18 luni, iar construcţia a început în primăvara acestui an, campulsul ”Cuza” ar trebui să fie finalizat în august 2019, iar din septembrie, copiii să înceapă şcoala într-o clădire nou-nouţă, dotată aşa cum se cuvine.

Se va construi şi o sală de sport pentru elevii acestui colegiu

Aşa cum bine se ştie, majoritatea şcolilor din Galaţi nu au o sală de sport, iar fiecare unitate şcolară a transformat câte o clasă într-un spaţiu în care elevii să desfăşoare orele de sport pe timpul iernii şi nu numai. Însă lângă noua clădire ce va găzdui Colegiul ”Cuza” se va construi şi o sală de sport. În acest scop, pe data de 21 mai 2018, a fost lansat pe SICAP (fostul SEAP) achiziţia publică pentru lucrări de construcţii „Campus Şcolar Colegiul Naţional Al. I. Cuza – Corp D – Sala de Sport”, care va fi o cladire cu regim – parter, în care se vor asigura spaţiile necesare desfăşurării activităţilor sportive pentru elevi. În proiect s-au prevăzut amenajarea de spaţii pentru sala de sport, vestiare şi grupuri sanitare compartimentate pentru elevi şi profesori, iarvaloarea totală estimată se ridică la 1.535.356 lei.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu