13 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Prizonieri în focarul de COVID-19: Bătrânii de la „Sf. Ilie“ îşi strigă durerea
Prizonieri în focarul de COVID-19: Bătrânii de la „Sf. Ilie“ îşi strigă durerea

Se complică situația în căminul privat de bătrâni din Galați unde coronavirusul a ucis deja doi oameni și a îmbolnăvit zeci. Numărul bătrânilor îmbolnăviți se poate număra cu zecile, iar 9 cadre din cămin, infirmiere și cadre medicale, sunt și ele infectate.

Bătrânii rămași prizonieri în cămin se plâng că personalul este puțin şi că unii dintre ei rămân neschimbați cu zilele. „Problema este lipsa de personal, asta este problema cea mai mare acum. Nu reuşesc două fete aici, noi suntem mulţi şi ele nu reuşesc să ne asigure mâncarea. Sunt oameni care nu sunt schimbaţi de două zile, cu pampers pe ei, stau de două zile neschimbaţi, medicamentaţia nu ni se dă. Ni se dă aiurea, nu mai avem nicio asistentă aici, sunt doar două infirmiere, şi ele săracele dau medicamentele, cum nu ştiu, cum se orientează şi ele. Dimineaţă nu am primit pastile, aseară nu, tratamentul meu, pe care îl iau zi de zi, pentru că sunt cu accident vascular, tratamentul de acasă. Plângea fata asta de la bucătărie, este singura care a mai rămas, asigură mâncarea pentru 150 de înşi aici. Nu este aşa de uşor şi ea este singură. Nu a mai venit nimeni, am dat telefon la 112 şi mi s-a spus să aştept telefon. Mi s-a dat într-adevăr un telefon şi mi s-a spus că s-a rezolvat, dar nu s-a rezolvat nimic, sunt tot cei care au fost aici”, povestea unul dintre bătrânii rămași în cămin.

Autoritățile numără noile îmbolnăviri de la o zi la alta. „În acest moment au fost testaţi 129 de vârstnici şi anterior zilelor de sâmbătă şi duminică au mai fost testaţi încă 11. La momentul actual, din personal, au fost testate 12 persoane, trei negative şi nouă pozitive. La persoanele vârstnicie, azilante, sunt 27 de persoane pozitive, dintre care două persoane au decedat, şi şapte rezultate negative. Restul testărilor sunt în lucru”, a explicat Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galați.

Bătrânii care sunt confirmați a fi bolnavi sunt transportaţi către Spitalul de Boli Infecțioase sau Spitalul CFR Galați .Din acel cămin aflat în carantină deja doi dintre bătrâni au murit din cauza COVID-19, iar numărul infectaţilor trece de 27. Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați a deschis dosar penal în acest caz. Directoarea centrului respectiv a luat virusul de la soțul ei care a fost într-o excursie în Turcia și acolo a luat boala. Bărbatul a și murit pe 3 aprilie. Între timp, DSP Galați a anunțat că a detașat în cămin 12 infirmiere și 10 asistente pentru a ajuta bătrânii rămași în căminul aflat în carantină.


Articole înrudite