17 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Refugiaţii ucraineni învaţă limba română la Galaţi, la Bibliotecă
Refugiaţii ucraineni învaţă limba română la Galaţi, la Bibliotecă

În contextul nefericitelor întâmplări din Ucraina, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Galaţi, vine în sprijinul refugiaţilor ucraineni prin o serie de proiecte de suflet, în colaborare cu mai mulţi parteneri.
"„Ora de limbă română pentru ucraineni” este un proiect pe care îl realizăm în parteneriat cu Asociaţia Femeilor Profesioniste, sub îndrumarea dnei prof. Emilia Pleşa. Astăzi, 23.03.2022, a avut loc prima întâlnire din cadrul acestui proiect. Mame şi copii, majoritatea membri ai unui club de hochei din Ucraina, însoţiţi de antrenorul de hochei, Evgheni Pisarenko, au fost iniţiaţi în bazele Limbii Române de către dna. lector Ludmila Iepuraş.
Cu timiditate, dar şi cu sentimentul aproape palpabil de teamă şi dezrădăcinare, atât cei mici cât şi mamele lor au fost deschişi şi receptivi la explicaţiile dnei lector şi au plecat de la Bibliotecă repetând zâmbind cuvinte în limba română precum: apă, aer, broască, baloane, balenă.
Orele de limbă română se vor desfăşura în fiecare luni şi miercuri, de la ora 13.00, în Sala „Mihai Eminescu” a Bibliotecii şi aşteptăm un număr cât mai mare de participanţi ucraineni, interesaţi să descopere limba română.
În parteneriat cu Fundaţia „Inimă de Copil”, am lansat proiectul „Ucraina uneşte inimi”, prin intermediul căruia demarăm o colectă de cărţi şi instrumente de colorat, mandale, blocuri de desen, prin care dorim să înveselim, atât cât ne stă în putinţă, copilăria micuţilor ucraineni. Colecta se realizează la sediul Bibliotecii, pe strada Mihai Bravu nr. 16; la filiale: Filiala nr. 1 „Costache Negri” din Tiglina 1 (lângă Orăşelul Copiilor – în incinta Clubului Liberty), Filiala nr. 2 „Paul Păltănea” în Micro 40 (în incinta Liceului Metalurgic), dar şi la Centrul de Zi al Fundaţiei „Inimă de Copil”.
Pentru un plus de confort şi linişte, pe lângă aceste proiecte, Biblioteca (sediul central şi filiale) pune gratuit la dispoziţia acestor persoane, aflate într-un moment trist şi nefericit din viaţa lor, spaţii în care pot face diferite activităţi educative, calculatoare pe care le pot folosi pentru şcoala online şi nu numai, xerox şi imprimare gratuită, vizionare de filme şi desene animate 3D, dar şi consultarea, la Sala de Lectură, a unor dicţionare şi cărţi scrise în limba ucraineană, din colecţiile Bibliotecii", transmit reprezentanţii Bibliotecii.

Costel Fotea: Felicit bibliotecarii gălăţeni!

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, felicită bibliotecarii gălăţeni pentru iniţiativă.
"Începând din această săptămână, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, în parteneriat cu Asociaţia Femeilor Profesioniste, găzduieşte cursuri de limba română pentru copiii ucraineni şi părinţii acestora.
Prima lecţie a avut loc chiar astăzi, la aceasta participând peste 20 de copii şi părinţi.
Tot de astăzi, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” şi Fundaţia „Inimă de Copil” au demarat o colectă de cărţi de colorat, carioci, creioane, blocuri de desen şi mandale de colorat pentru micuţii refugiaţi, care vor primi şi planşe didactice cu expresii uzuale şi cuvinte în limbile română şi ucraineană.
Totodată, instituţia este pregătită să ofere şi alte tipuri de servicii pentru refugiaţi, de la accesarea gratuită a internetului, imprimarea, scanarea şi copierea de documente, vizionarea de filme şi studierea dicţionarelor ucraineano-române sau a unor cărţi scrise în limba ucraineană pe care biblioteca le deţine în colecţiile sale.
Felicit bibliotecarii gălăţeni, ce îi aşteaptă cu inima deschisă şi dornici să-i ajute pe toţi refugiaţii ucraineni nevoiţi să fugă din calea acestui război nedrept", a spus Costel Fotea.


Articole înrudite