18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Satul Izvoarele s-a cutremurat din nou
Satul Izvoarele s-a cutremurat din nou

Marţi a fost chiar o zi cu ghinion pentru greu încercaţii localnici din satul Izvoarele. Oamenii se plâng că satul lor s-a cutremurat de nu mai puţin de cinci ori. Patru dintre seisme au fost comfirmate şi pe site-ul Institutului de Fizică a Pămîntului. Mesele au săltat, uşile au bubuit şi au tremurat iar icoanele unei bătrâne au fost salvate în ultima clipă. Unul dintre seisme a fost prins de camerele de supraveghere de la magazinul din sat. Pe imagini se vede clar cum cad produse, oamenii îşi fac cruci şi rafturile tremură. 

„Pe mine m-a prins între uşi. Se mişcau uşile de nu ştiam ce să mai fac. M-am îngrozit. Am zis că ne înghite pământul. Unul dintre cutremure a fost mai rău decât acela de şase grade de anul trecut. Cred că aşa ne-o fi scris, să ne înghită pământul”, spunea Sultana Necula. 

Oamenii spun că de la ora 13.30 au început seismele şi au ţinut-o aşa cam până la ora 17. Unii dintre oameni şi-au notat pe caiete ca măcar să aibă propria dovadă că nu li se pare şi să ştie ce şi cum să spună autorităţilor. Aşa a făcut şi Sanda Gurău. „ Mi le-am notat pe toate. De fapt am notat patru dintre ele. Stau cu frica în sân. Trecea un cutremur, marţi, apărea altul... Uite aşa îmi juca masa şi tremura... Mi-am luat un caiet şi am scris la ce ore au fost. Au început de la 13.30 şi până la 15 şi la ora 17.30 au ţinut-o aşa, cinci au fost. Mi-a fost şi frică să dorm, să nu cadă casa pe mine. Mai mult nu am dormit noaptea asta”, a spus Sanda Gurău. Valentina Popa are 90 de ani şi spune că aşa de rău nu a simţit cutremurele nici acum doi ani. 

„Ne-a zguduit cu tot cu casă, de am zis că murim, nu alta. Au apărut şi alte crăpături iar cele vechi s-au adâncit. Se duce casa cu noi. Aveam icoanele în hol, sprijinite de borcane. A căzut borcanul cu făină dar eu am ajuns chiar când să cadă icoanele şi le-am prins”, spunea Valentina Popa. Primarul din Slobozia Conachi, comuna de care ţine satul Izvoarele, a fost alertat şi el de localnici. 

„Am luat legătura şi la judeţ şi la Prefectură şi la Institutul de Fizică a Pământului. Ne-au spus şi ei că aparatele au prins două cutremure mari, de peste trei grade, dar care erau la adâncime mică, de aceea s-au simţit aşa rău. Au spus că vin de la Bucureşti să recalibreze aparatele de la staţia seismică şi poate vor da şi un răspuns oamenilor, că toţi sunt speriaţi”, a spus primarul Ion Neculau.


Articole înrudite