02 DECEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Se mişcă strada!”
„Se mişcă strada!”

Asta spun locatarii străzii Smârdan din Galaţi, care umblă acum pe la uşile autorităţilor pentru a li se explica de ce, pe strada lor, terenul alunecă iar casele o iau la vale. Iar fenomenul este vizibil de mult timp, dar de vinerea trecută a devenit şi mai evident. Uşile şi porţile nu se mai închid, semn al deplasării solului pe orizontală, iar fisuri adânci au apărut în pereţii caselor, fisuri care urcă spre acoperişuri, şi la exterior, dar şi în interior. Ca „bonus”, spun oamenii, au mai apărut şi crăpături noi în asfalt. Fenomenul a putut fi observat de cum s-a topit zăpada, dar a devenit mai evident de vinerea trecută. De atunci, oamenii speriaţi au şi început să depună plângeri pe la toate instituţiile. Locatarii străzii cred că e posibil ca o avarie subterană a reţelei de canalizare să constituie cauza unui fenomen de alunecare a terenului ce poate fi comparat chiar cu acela din Izvoarele. „A trebuit să repar uşa la intrare, că nu se mai închidea din cauza deplasării terenului. Au apărut fisuri şi în casă, în interior. Nu ştiu cauza, dar ceva trebuie făcut...”, spunea Constantin Ciosu, unul dintre locatarii străzii.
Şi alţi locuitori din zonă au cam aceleaşi probleme. „Pe toată strada, aproape fiecare şi-a reparat poarta sau uşile. Se deplasaseră pe orizontală şi nu se mai închideau. Acum, aici la vecinul, ne chinuim, că e poarta de metal şi e mai greu de reparat”, spunea Vasile Raţă.
Şi în case pereţii sunt crăpaţi. „De câteva zile au apărut aici crăpăturile. O iau de jos şi urcă spre acoperiş”, spunea şi Ilie Popa. Efectele alunecării de teren sunt vizibile clar şi la zidurile exterioare.
Oamenii cred că de la sistemul de canalizare li se trage. „Au scos de aici hidranţii, au mai lucrat şi cred că undeva nu s-a făcut joncţiunea bine. Dacă verşi apă vezi că o ia spre case, nu curge în pământ. O fi şi pământul mai moale, că a fost multă zăpadă, dar e clar - lucru curat nu este. Să vină şi să ne spună de la ce se duce strada la vale, asta vrem”, spunea şi Ioan Furcilă.
Locatarii au depus sesizări şi la Apa Canal. Societatea a început deja o anchetă şi a trimis echipe pe stradă, urmând a se realiza o expertiză. Rezultatele acesteia vor fi comunicate Primăriei Galaţi. „Aşteptăm să primim expertiza făcută de Apă Canal. Dacă rezolvarea situaţiei nu ţine exclusiv de această societate, se va convoca o comisie multidisciplinară care să găsească soluţii”, a precizat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Articole înrudite