Tunelul lui Stan nu este şi nu va fi plătit de Pucheanu

Luni, 27 Februarie 2017 00:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mult discutatul proiect de construcţie a unui tunel pe sub Dunăre, intens promovat de fostul primar al municipiului Galaţi, Marius Stan, nu are şanse mari de materializare. Primăria municipiului Galaţi nu a plătit nici un leu firmei Louis Berger, cea cu care fostul primar a semnat un contract pentru proiectarea, studiul de fezabilitate şi eventual găsirea unui investitor pentru finanţarea construcţiei tunelului pe sub Dunăre, a declarat actualul edil al Galaţiului, Ionuţ Pucheanu.
Reamintim că Louis Berger a semnat, în noiembrie 2015, cu Primăria Galaţi, un proiect în valoare totală de 11,6 milioane de lei fără TVA (conform SEAP) pentru “Servicii de asistenţă şi consultanţă tehnică, economico-financiară şi juridică, pentru pregătirea şi derularea procedurii de atribuire a contractului de finanţare cu implicarea sectorului privat şi/sau a fondurilor europene pentru proiectul Tuneluri rutiere subtraversare Dunăre Galaţi-Brătianu”. Totodată, la începutul lui 2016, Consiliul Local Galaţi a aprobat alocarea a 2,5 milioane de lei, bani (prima tranşă din totalul valorii proiectului) pentru realizarea studiului de oportunitate, a studiilor geo, a unui studiu de trafic şi pentru reactualizarea studiului de prefezabilitate pentru proiectul tunelului pe sub Dunăre. Conform fostei administraţii locale, plata căte către firma respectivă urma să fie făcută în trei etape: I - 20% din suma totală după ce va realiza studiile de oportunitate, de trafic, geo şi de prefezabilitate, care vor spune dacă realizarea unui tunel pe sub D¦unăre este sau nu un proiect fiabil, a II-a etapă - 30% din sumă, după ce firma va realiza studiul de fezabilitate şi a III-a etapă - 50% din sumă, după ce firma va aduce şi un investitor/dezvoltator care va semna cu administraţia locală un contract pentru finanţarea construcţiei tunelului pe sub Dunăre.
Deşi în campania electorală din vara trecută firma a fost invitată de fostul primar pentru a prezenta public rezultatele etapei I a studiului, prezentarea a fost una penibilă, căci reprezentanţii firmei nu au putut oferi nicio informaţie certă despre presupusul tunel pe sub Dunăre. Aşa că acum, potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, firma Louis Berger se află în faza în care a încasat zero lei de la Primărie şi nici nu prea există auspicii ca municipalitatea să facă vreo plată prea curând. “Avem discuţii vizavi de oportunitatea continuării acestui proiect, căci, din punctul meu de vedere, suntem în situaţia în care nu voi accepta să plătim nici o sumă de bani atât timp cât lucrările sunt făcute în alt UAT decât Galaţi şi nu avem temei legal de a plăti foraje făcute pe teritoriul judeţului Tulcea. Banii erau alocaţi de la bugetul local şi nu avem cum să-i pierdem, în cel mai rău caz ajungem să ne judecăm, căci acordul între CL, Primărie şi o entitate privată nu poate excede cadrului legal naţional, deci două părţi nu se pot înţelege altfel decât prevede legea. Nu este vorba de firmă, în sine, ci de legalitatea sau ilegalitatea acestui proiect. Firma nu a deschis proces împotriva Primăriei Galaţi, avem discuţii, ultima am avut-o acum 2 săptămâni, când am încercat să ajungem la un numitor comun, dar nu am ajuns, pentru că nici ei nu pot veni cu un argument legal şi solid care să stea în picioare, decât acela că <<avem contract cu ei>>... Dar nu e deajuns”, a spus primarul Ionuţ Pucheanu.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu