25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Weekendul de 1 MAI păzit temeinic la Galaţi de forţele de ordine
Weekendul de 1 MAI păzit temeinic la Galaţi de forţele de ordine

Având în vedere că în acest sfârşit de săptămână este celebrată Ziua Internaţională a Muncii, pentru a gestiona eficient ordinea publică la nivelul judeţului Galaţi, structurile judeţene ale Ministerului Afacerilor Interne vor acţiona zilnic pentru menţinerea şi asigurarea unui climat de siguranţă pe întreg judeţul, cât şi la frontiera de stat, anunţă Instituţia Prefectului Judeţul Galaţi.

"Poliţişti din structurile operative ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi, precum şi luptători din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale vor acorda o atenţie deosebită locurilor cu mare afluenţă de public, respectiv cele în care urmează a se desfăşura activităţi cultural-sportive sau zonelor de agrement, unde vor fi intensificate acţiunile pentru înlăturarea oricăror stări de pericol.

Totodată, poliţiştii rutieri vor acţiona pe traseele de acces către zonele aglomerate, pentru combaterea principalelor abateri generatoare de accidente de circulaţie - viteză excesivă sau neadaptată condiţiilor de drum, imprudenţă pietonală şi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice.

La rândul lor, jandarmii vor forma patrule de ordine publică în vederea constituirii dispozitivelor integrate de menţinere a ordinii publice cu poliţia, acţionând atât în mediul urban cât şi în mediul rural.

De asemenea, Jandarmeria Galaţi va avea în atenţie menţinerea ordinii publice în zona centrelor şi a spaţiilor de cazare a refugiaţilor din Ucraina, pentru a preveni orice fel de incidente. La rândul lor, luptătorii structurii de intervenţie antiteroristă şi acţiuni speciale sunt pregătiţi să intervină, punctual, atunci când se înregistrează cazuri de tulburare gravă a ordinii şi liniştii publice.
 
Întrucât gălăţenii vor ieşi în număr mare în mijlocul naturii, utilizând surse de foc în spaţii deschise pe timpul desfăşurării diverselor activităţi recreative,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Galaţi reaminteşte că principalele cauze ale producerii incendiilor de pădure sunt: folosirea neglijentă sau în condiţii nelegale a focului deschis, aruncarea la întâmplare a resturilor de ţigări aprinse sau jocul copiilor cu focul.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente care se pot solda cu consecinţe grave, pompierii gălăţeni recomandă respectarea următoarele reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor:
- nu faceţi foc decât în locurile permise şi amenajate în acest sens, curăţând terenul din jur de orice se poate aprinde;
- nu aprindeţi focul pe timp de vânt;
- nu aprindeţi focul la o distanţă mai mică de 100 metri de liziera pădurii;
- prepararea hranei se face numai în locurile de popas amenajate, având la îndemână mijloace pentru stingerea focului;
- nu lăsaţi copiii să se joace cu focul, înlăturând cu desăvârşire accesul acestora la chibrituri, brichete, lumânări sau alte asemenea surse de foc şi supraveghindu-i în permanenţă;
- menţineţi curăţenie la locul unde preparaţi hrana, aruncaţi hârtiile, resturile de mâncare ori sticlele în locuri special amenajate, întrucât ele pot contribui la propagarea incendiilor;
- nu lăsaţi niciodată focul nesupravegheat, deoarece chiar şi o rafală slabă de vânt ar putea modifica direcţia focului, îndreptând flăcările spre vegetaţie sau transportând scânteile incandescente la distanţe mai mari, în interiorul pădurii;
- stingeţi cu apă sau pământ, cărbunii încinşi sau jarul înainte de a pleca din pădure;
- anunţaţi imediat orice incendiu pe care îl observaţi la numărul unic de urgenţă 112.

Pentru evitarea aglomerărilor în punctele de trecere a frontierei au fost dispuse măsuri de suplimentare a personalului poliţiei de frontieră până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere.

În prezent, prin punctele de frontieră se înregistrează valori de trafic normale pentru această perioadă, fără a se înregistra blocaje sau timpi mari de aşteptare. În vederea fluidizării traficului la graniţa de est, poliţiştii de frontieră menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din Republica Moldova, în vederea dispunerii unor măsuri comune.

Reamintim că frontiera cu Republica Moldova este graniţă externa a Uniunii Europene, iar la timpul necesar pentru efectuarea controlului de către poliţiştii de frontieră asupra camioanelor se mai adaugă şi cel necesar efectuării controlului celorlalte autorităţi.

Pentru a se evita aglomerarea din cauza tranzitării unor puncte de trecere a frontierei a unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt, revenim cu precizarea de a fi utilizate ambele punctele de frontieră deschise traficului internaţional, existente în judeţul Galaţi, în P.T.F. Oancea/Cahul şi P.T.F. Galaţi/Giurgiuleşti.

Prin măsurile de ordine dispuse pentru această perioadă se urmăreşte şi asigurarea unei intervenţii rapide şi eficiente ori de câte ori este sesizat un incident sau atunci când situaţia impune. Totodată, pentru a reduce riscul de victimizare, este bine să nu neglijaţi adoptarea unor minime măsuri preventive specifice situaţiei în care vă aflaţi. În acest context, vă recomandăm să acordaţi atenţie bunurilor pe care le aveţi asupra dumneavoastră, mai ales dacă vă aflaţi în zone aglomerate sau de agrement şi care pot prezenţa interes pentru răufăcători, să nu vă deplasaţi singuri pe trasee mai puţin circulate şi să nu lăsaţi copii nesupravegheaţi. De asemenea, este bine să evitaţi disputele verbale şi implicarea în conflicte, mai ales discuţiile în contradictoriu cu persoane irascibile, enervate sau aflate în stare de ebrietate.

Dacă sunteţi victima unei infracţiuni, dacă aveţi cunoştinţă despre săvârşirea unei fapte antisociale, adresaţi-vă celei mai apropiate patrule de ordine publică sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112!", transmite Prefectura Galaţi.


Articole înrudite