20 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Papa Francisc va participa la summitul G7 privind inteligenţa artificială
Papa Francisc va participa la summitul G7 privind inteligenţa artificială

Papa Francisc va lua parte la sesiunea dedicată inteligenţei artificiale (AI) în cadrul summitului G7 al şefilor de stat şi de guvern care va avea loc în luna iunie în Italia, a anunţat vineri premierul italian, Giorgia Meloni, informează AFP.
"Este pentru prima dată în istorie când un suveran pontif participă la lucrările" G7, a declarat încântată Giorgia Meloni într-un mesaj video, în care a precizat că papa Francisc va lua parte la sesiunea deschisă "ţărilor invitate şi nu doar membrilor G7".
"Sunt convinsă că prezenţa Sfântului Părinte va contribui în mod decisiv la definirea unui cadru de reglementare, etic şi cultural pentru inteligenţa artificială", a adăugat ea.
Pe lângă Italia, din G7 mai fac parte Canada, Franţa, Germania, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite.
Summitul şefilor de stat şi de guvern din G7 se va desfăşura între 13 şi 15 iunie la Borgo Egnazia, o staţiune de lux situată în apropiere de Bari, în regiunea Puglia din sudul Italiei.
Vor participa, de asemenea, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
În decembrie 2023, Papa Francisc a invitat comunitatea internaţională să adopte un tratat obligatoriu care să reglementeze inteligenţa artificială, subliniind importanţa eticii în faţa "riscurilor grave" asociate cu noile tehnologii.
Suveranul pontif a făcut atunci apel la o reflecţie asupra "simţului limitelor", considerând că fiinţele umane "riscă, în căutarea unei libertăţi absolute, să cadă în spirala unei dictaturi tehnologice".
Inteligenţa artificială, "care va deveni din ce în ce mai importantă", poate fi folosită în mod abuziv pentru "campanii de dezinformare", "interferenţe în procesele electorale" şi "influenţarea procesului decizional", a scris papa Francisc în acel mesaj de şase pagini publicat de Vatican în mai multe limbi.
Mesajul său de atunci a fost publicat după ce Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu privire la o legislaţie revoluţionară în materie de inteligenţă artificială, menită să stimuleze inovarea în Europa, limitând în acelaşi timp potenţialele abuzuri ale acestor tehnologii.
În august 2023, China a lansat la rândul ei o serie de reglementări privind conţinuturile generate de inteligenţa artificială.
Papa Francisc a vorbit în mai multe rânduri în mod public despre dezvoltarea inteligenţei artificiale.
În 2019, liderul de la Vatican a introdus conceptul de "algor-etică", făcând apel la o etică a algoritmilor pentru a studia relaţia dintre oameni şi maşini.
Papa Francisc a fost el însuşi subiectul unor imagini generate de inteligenţa artificială care au devenit virale pe internet şi care îl înfăţişau în diverse ipostaze insolite: purtând o haină albă de iarnă supradimensionată, în timp ce participa la o petrecere într-un club de noapte sau în timp ce se căsătorea într-o biserică, notează Agerpres.


Articole înrudite