13 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
13 ani de la ridicarea ÎPS Casian la rangul de Arhiepiscop al Dunării de Jos
13 ani de la ridicarea ÎPS Casian la rangul de Arhiepiscop al Dunării de Jos

Zi de sărbătoare pentru Eparhia Dunării de Jos. Astăzi, 27 septembrie 2022, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Ţării Româneşti, se împlinesc 13 ani de la momentul sacru al ridicării Eparhiei Dunării de Jos la rangul de Arhiepiscopie şi al Înaltpreasfinţitului Părinte Casian la slujirea de Arhiepiscop.
Sărbătoarea dedicată acestui eveniment eparhial a debutat încă din data de 26 septembrie 2022, cu o manifestare culturală la Muzeul eparhial şi cu slujba Privegherii la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi şi a continuat astăzi cu săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din administraţia eparhială.
Înainte de Sfânta Liturghie, au fost purtate în procesiune şi aşezate spre închinare în Catedrala Arhiepiscopală, racla cu o părticică din lemnul Sfintei Cruci şi cea cu moaştele a patru sfinţi tămăduitori - Sf. M. Mc. Pantelimon, Sf. Ierarh Nectarie, Sf. Ierarh Luca al Crimeii şi Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou, aflate în patrimoniul sacru al Reşedinţei Arhiepiscopale.
În timpul slujbei au fost rostite rugăciuni de mulţumire către Dumnezeu pentru ocrotirea şi tot ajutorul oferit Eparhiei Dunării de Jos şi Înaltpreasfinţitului Părinte Casian în cei 13 ani de rodnică slujire ca arhiepiscop.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a vorbit despre viaţa şi activitatea pastoral-misionară şi cărturărească a Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, evidenţiind o serie de calităţi şi virtuţi ce au împodobit lucrarea arhierească a acestui mare ierarh al Bisericii.
De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a arătat în cuvinte alese că prin Sfântul Antim Ivireanul şi domnitorul Constantin Brâncoveanu cultura şi spiritualitatea vremii au cunoscut o perioadă de mare înflorire, reuşindu-se să se introducă în cultul bisericii şi în cancelaria domnească limba română.
Cuvântul encomiastic prilejuit de acest eveniment a fost rostit de către protoiereul de Galaţi, preotul Valentin Rădoi.
După Sfânta Liturghie, a fost oficiat un Te-Deum pentru binefacerile revăsate de Dumnezeu asupra Preafericitului Părinte Patriah Daniel, a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, a preoţimii, cinului monahal şi dreptmăritorilor creştini din Eparhia Dunării de Jos. 
La momentele liturgice din Catedrala Arhiepiscopală au participat preoţi, elevi de le clasele primare şi liceale de la Seminarul Teologic “Sf. Andrei” din Galaţi şi credincioşi din eparhie.
La final, ierarhul Dunării de Jos a mulţumit tuturor participanţilor prezenţi la această sărbătoare eparhială, în care cu toţii ne arătăm evlavia şi dragoste pentru sfinţii bineplăcuţi lui Dumnezeu şi recunoştinţa pentru cei ce se ostenesc şi slujesc în Biserica lui Hristos.

ADJ07240

! În data de 27 septembrie 2009, în Catedrala din municipiul Galaţi a avut loc festivitatea de ridicare a Episcopiei Dunării de Jos în rang de arhiepiscopie, conform Hotărârii Sfântului Sinod.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii noastre, înconjurat de un sobor de 21 de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al B.O.R., precum şi de ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului. Sfânta Liturghie a fost urmată de festivitatea solemnă a ridicării în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Dunării de Jos. La eveniment au participat autorităţi centrale şi locale, invitaţi din străinătate şi foarte mulţi credincioşi.
La finalul Sfintei Liturghii a fost citit Tomosul patriarhal prin care s-a vestit hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi s-a făcut cunoscut tuturor clericilor şi credincioşilor înălţarea Episcopiei Dunării de Jos la rangul de arhiepiscopie, cu titulatura Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum şi ridicarea Preasfinţitului Părinte Casian în demnitatea de Arhiepiscop al Dunării de Jos, care va purta titulatura Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos.


Articole înrudite