03 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
24 de ani de închisoare pentru o reţea de falsificatori de carduri
24 de ani de închisoare pentru o reţea de falsificatori de carduri

Ştefan Căsăneanu, Mihai Cosmin Comănescu, Valentin Marian Lină şi Cristian-Ionuţ Ursu au organizat un grup infracţional, specializat în falsificări de carduri. Tinerii au reuşit să dea mai multe lovituri la bancomatele din Turcia şi Polonia, dar au fost prinşi în cele din urmă în România, după ce au încercat să retragă bani de la un ATM din Galaţi.
Cei patru tineri s-au gândit că pot face rost relativ uşor de bani, confecţionând dispozitive pentru citirea datelor de pe cardurile bancare, pentru ca ulterior să retragă bani de pe acestea folosindu-se de carduri falsificate. Ştefan Căsăneanu, Mihai Cosmin Comănescu, Valentin Marian Lină şi Cristian-Ionuţ Ursu au montat dispozitive de tip skimmer la bancomate pe teritoriul Turciei, ustensile ce le-au asigurat accesul fără drept la datele informatice de pe carduri bancare autentice, permiţându-le să retragă bani de la bancomatele de pe teritoriul acestei ţări, folosind cardurile falsificate. Ulterior, membrii grupării s-au folosit de echipamente hardware şi software, în scopul falsificării unor instrumente de plată, iar pe 20 octombrie 2014, Ştefan Căsăneanu a încercat să retragă bani de la un ATM de pe raza municipiului Galaţi, folosind un card falsificat. Pe cât de atenţi au fost în a nu lăsa urme în locurile unde au dat loviturile, pe atât de penibili au fost la revenirea în România.

Reţinuţi după ce au fost prinşi cu 400 de carduri falsificate

Poliţiştii de la Brigada de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii DIICOT din Galaţi i-au reţinut pe trei dintre membrii grupării la Vama Veche, judeţul Constanţa, pe sensul de intrare dinspre Bulgaria. Cei trei aveau în bagaje dispozitive hardware destinate clonării cardurilor, aproximativ 400 de carduri, precum şi alte bunuri pe care le foloseau în operaţiunile ilegale. Falsificatorii de carduri au fost trimişi ulterior în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la deţinere de instrumente în vederea falsificării de valori în formă continuată, tentativă la acces ilegal la un sistem informatic, falsificare de titluri de credit sau instrumente de plată şi tentativă la efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Pe 20 decembrie, Curtea de Apel Galaţi i-a condamnat definitiv la pedepse ce totalizează peste 24 de ani de închisoare. Cea mai mare pedeapsă o va avea de executat Ursu Cristian-Ionuţ, condamnat la 8 ani şi 8 luni de închisoare. Căsăneanu Ştefan a fost condamnat la 6 ani şi 10 luni de închisoare, Comânescu Mihai Cosmin a primit 5 ani de închisoare, iar Lină Valentin Marian ar urma să stea după gratii 3 ani şi 8 luni


Articole înrudite