16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Acţiunea "Îmbracă copacii" a scos în parcuri  zeci de gălăţeni
Acţiunea "Îmbracă copacii" a scos în parcuri zeci de gălăţeni

"Asta este hăinuţa mea, dar o dau pentru oamenii săraci, ca să nu răcească", spune Marina, o fetită de câţiva anişori care a venit, sâmbătă, în parcul Corneliu Coposu (fost Cloşca) din Galaţi, împreună cu mama şi surorile ei, Andra şi Ema. "Am venit de la 40 de km distanţă, din Tudor Vladimirescu, am văzut evenimentul pe facebook şi ne-am pregătit de ieri, am mai avut o vecină care mi-a dat şi ea haine şi le-am adus pe toate... Am venit cu cele mici pentru a le învăţa şi pe ele să preţuiască, să dăruiască... Le dăm cu drag pe toate, am adus inclusiv hăinuţe de copii", a spus Paula Jalbă, care a venit, alături de alţi zeci de gălăţeni, sâmbătă, în Parcul Corneliu Coposu, pentru a participa la acţiunea Copaci Îmbrăcaţi. o acţiune după modelul celei lansate în Bulgaria şi care a fost preluată cu succes de multe din oraşele din România.
La fel ca peste tot în ţară, acţiunea s-a organizat pe facebook, iar cei care s-au implicat au fost persoane de toate vârstele, de la cei mai mici până la pensionari. Astfel, sâmbătă şi duminică, copacii din parcurile din faţa fostului cinematograf din Ţiglina I, din Parcul Cloşca şi din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor au fost îmbrăcaţi de gălăţenii cu suflet mare. Fiecare donator a îmbrăcat câte un copac cu o haină, un pulovăr gros, oamenii aducând şi şosete din lână, pantaloni de trening sau ghete şi cizme. Multe din hainele aduse - geci, haine din stofă sau din piele, îmblănite - erau aproape noi, iar unele din ele chiar aveau etichete pe ele. "Nu le-am purtat decât o dată sau de două ori. Avem multe haine care stau prin şifonier nepurtate şi m-am gândit că mai bine să le poarte cineva care are nevoie de ele, mai ales pe gerul acesta. Am adus şi cizme de damă, pantofi de bărbat şi fulare", ne-a spus doamna Marcela Sighinaş, membră a clubului Kiwanis, care s-a aflat, sâmbătă, în parcul Coposu, în timp ce alte membre ale clubului au îmbrăcat copacii din faţa fostului cinematograf Ţiglina I. "Am adus mai multe haine pe care nu le mai port, pulovere... Sunt într-o perioadă de doliu şi port mai mult negru, aşa că m-am gândit să ofer hainele colorate altora, chiar e păcat să le ţin fără să le folosesc în timp ce poate cineva are nevoie de ele. Le-am dat din tot sufletul", a spus o doamnă.
"Mă bucur că sunt mulţi gălăţeni cu suflet mare care au venit să aducă haine. Eu am adus câteva geci pe care nu le mai port", a spus Andreea, o tânără de 22 de ani, care a participat la acţiunea din Parcul Coposu. La fel ca ceilalţi donatori, şi tânăra a pus alături de obiectele donate câte un bilet cu un mesaj simplu: “Ai nevoie? E pentru tine”.
Cât priveşte cazurile înregistrate în alte locuri din ţară în care s-au petrecut astfel de acţiuni - la Iaşi, bunăoară, unde hainele au fost "colectate" de persoane care au recunoscut că doresc să le vândă -, iniţiatoarea acţiunii de sâmbătă a spus că nu crede că se va întâmpla şi la Galaţi la fel... „Dar chiar dacă va exista cineva care va face asta, ar trebui să îl compătimim, pentru că şi lăcomia este tot o sărăcie, o lipsă, este drept, sufletească, dar tot o suferinţă este...". Hainele nu au rămas prea mult timp în copaci, căci oamenii care au nevoie de ele au apărut destul de repede. La început mai timizi, aceştia au probat hainele şi pe cele care le-au venit, le-au luat: "Ne-a spus o soră de-a mea care are internet şi am venit aici, poate îi găsesc nepotului o haină mai groasă, cea pe care o are este subţine... Tatăl lui nu a mai venit acasă de mult iar mama... e bolnavă, trăim din pensia mea de 600 de lei", a spus, în lacrimi, o pensionară, venită în parc împreună cu nepotul de 13 ani.


Articole înrudite