16 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Apaterm nu poate să facă nici probele la cald, darămite să dea căldură...
Apaterm nu poate să facă nici probele la cald, darămite să dea căldură...
Societatea de distribuire a agentului termic, Apaterm, a trimis pe 13 octombrie o solicitare către Electrocentrale pentru asigurarea parametrilor agentului termic pentru a putea demara probele la cald, începând cu data de 14 octombrie, la instalaţia de încălzire. Ca raspuns la solicitarea Apaterm, Electrocentrale a trimis în aceeaşi zi un fax care conţine... un refuz, motivându-se prin aceea că SNGN Romgaz Mediaş nu mai poate furniza gaz metan din cauza datoriilor restante pe care Electrocentrale le înregistrează către aceştia. După cum se arată în documentul emis de Electrocentrale, este vorba de datorii ale acestei societăţi către SNGN Romgaz Mediaş care totalizează 206.394.511,99 lei şi penalităţi de 99.468.066,92 lei, ultima factură achitată de Electrocentrale datând din noiembrie 2007.
Directorul Electrocentrale Galaţi, Iulian Urbanschi, ne-a confirmat că societatea a primit de la Romgaz o adresă prin care i se aducea la cunoştinţă faptul că începând cu data de 18 octombrie va fi sistată furnizarea gazelor naturale ca urmare a debitelor înregistrate. „Dacă nu vom face plăţi în următoarele 2 zile către Romgaz - şi aici mă refer la minim 1 milion de lei - Romgaz a comunicat că ne va sista furnizarea gazului metan. Electrocentrale are de achitat către Romgaz suma de 60 de milioane de lei şi am discutat permanent în ultimele zile cu directorul Apaterm pentru ca societatea să ne facă nişte plăţi pentru a putea plăti şi noi la rândul nostru furnizorul de gaze naturale şi i-am spus domnului director Cubasa să facă şi dânsul demersuri pe lângă cei de la Romgaz pentru a înţelege situaţia şi să nu taie furnizarea gazelor naturale. Din acest motive Electrocentrale nu a putut să dea curs solicitării primite din partea Apaterm, şi anume de a furniza agent termic primar pentru efectuarea probelor la cald la instalaţiile de încălzire”, ne-a declarat directorul Electrocentrale. Acesta ne-a mai spus că în ultimele săptămâni au fost situaţii în care CET-urile din unele oraşe au rămas fără gaz metan din cauza neachitării datoriilor iar în ceea ce priveşte Electrocentrale Galaţi somaţiile de plată venite din partea Romgaz ar reprezenta o premieră.
E vorba de fapt de un cerc vicios: populaţia nu are bani să plătească întreţinerea, deci Apaterm încasează pe sponci, aşa că nu bagă bani în contul Electrocentrale, care are de asemenea datorii pentru gazul consumat. În prezent, Apaterm Galaţi are de recuperat 38 de milioane de euro de la populaţie, 14 milioane de euro de la bugetul statului şi încă 2,4 milioane de euro de la administraţia locală. În plus, societatea are datorii către Electrocentrale de aproape 60 milioane de euro. Deci... societăţii Apaterm nu i-a rămas altceva decât să amâne probele la încălzire şi să facă apel la populaţie să dea bani pentru ce a consumat. Cum bani nu prea sunt nici în portofelele gălăţenilor... Problema e cu atât mai gravă cu cât vremea e tot mai rece şi, dacă nu sunt bani nici pentru probele la instalaţii, ce facem la iarnă, mai primim căldură? Întrebăm şi noi, poate răspunde cineva.


Articole înrudite