Biblioteca „V.A. Urechia” Galaţi a obţinut două premii naţionale Recomandat

Marți, 24 Mai 2022 14:43
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

După succesul internaţional obţinut de Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” din Galaţi, care a câştigat prestigiosul titlu Marca Patrimoniului European pentru clădirea monument în care îşi desfăşoară activitatea – Palatul Comisiei Europene a Dunării, instituţia de cultură a obţinut, de curând, şi două premii naţionale.
Săptămâna trecută,  s-a desfăşurat, în judeţul Hunedoara, Conferinţa Naţională a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), organizată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu ANBPR şi Biblioteca Naţională a României, cu aproximativ 200 de participanţi din România, Polonia, Slovenia şi Bulgaria. În cadrul Conferinţei, în care mai multe biblioteci publice au prezentat o serie de proiecte – exemple de bună practică (printre care şi cea de la Galaţi, cu proiectul „sChOOL RURAL – Şcoala de vară pentru copiii din mediul rural”), s-au dezbătut numeroase teme de interes pentru prezentul şi viitorul bibliotecilor publice, s-au analizat soluţii pentru problemele pe care le întâmpină acestea (atât de ordin legislativ, cât şi organizaţional) şi s-a discutat, printre altele, şi despre transformarea bibliotecilor şi adaptarea acestora la nevoile actuale ale oamenilor, cu acţiuni şi activităţi dintre cele mai diverse, creative şi dinamice, în beneficiul comunităţilor pe care le deservesc.
În ultima zi a Conferinţei, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, al cărei preşedinte este Dragoş Adrian Neagu – managerul Bibliotecii Judeţene „Panait Istrati” din Brăila, a anunţat premiile oferite de ANBPR bibliotecilor publice care s-au făcut remarcate, anul trecut, prin o serie de proiecte dedicate comunităţii ori lucrări de specialitate semnate de angajaţi ai acestor instituţii de cultură.

Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” din Galaţi a obţinut două premii

ANBPR a decis să premieze proiectul „În sprijinul comunităţii locale”, un amplu program demarat de colegele de la Serviciul Referinţe – Compartimentul Referinţe electronice/Internet, care s-a desfăşurat, anul trecut, la sediul central şi cele două filiale, prin intermediul căruia gălăţenii au fost sprijiniţi şi învăţaţi să se înscrie în platforma naţională de vaccinare împotriva COVID-19, să se programeze pentru vaccin, să obţină certificatul verde, să-şi creeze conturi pe Ghişeul.ro, să-şi plătească online taxele şi impozitele, să-şi achite online facturile la utilităţi, să se programeze pentru schimbarea actelor de identitate etc. Proiectul a obţinut premiul pentru „Cele mai bune servicii inovative de bibliotecă”, atât pentru activitatea desfăşurată în bibliotecă, cât şi pentru interacţiunea deosebită cu membrii comunităţii. Cel de-al doilea premiu a fost obţinut la Categoria „Cel mai bun articol/studiu de specialitate” pentru articolul semnat de scriitorul, criticul literar şi bibliotecarul Adi Secară „Un exordiu la proza lui Liviu G. Stan”, în Colocvii dunărene, an. 1, nr. 7-8, sept. - oct. 2021.
Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia”, instituţie subordonată Consiliului Judeţean, a candidat la toate categoriile de premii, nominalizările fiind făcute de conducerea Bibliotecii – membru instituţional al ANBPR şi Filiala Galaţi a ANBPR. Premii au mai obţinut Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa şi Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Oneşti, Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov. Premiile vor fi decernate de către conducerea ANBPR în toamna acestui an, în cadrul unei conferinţe care va fi organizată, cel mai probabil, în luna octombrie, se arată într-un comunicat al Bibliotecii.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu