25 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cale ferată cu ecartament larg, extinsă în Zona Liberă Galaţi
Cale ferată cu ecartament larg, extinsă în Zona Liberă Galaţi

Au fost finalizate lucrările de extindere a liniilor de cale ferată cu ecartament larg din Zona Liberă Galaţi; este primul proiect cu fonduri europene accesat de Zona Liberă Galaţi!
Proiectul „Îmbunătăţirea conexiunii feroviare a Portului Bazinul Nou – lucrări de extindere a liniilor cu ecartament larg din dana 47 până în dana 53” finanţat prin POIM 2014 – 2020 a ajuns la final. Vineri, 5 aprilie 2024, a fost dată în folosinţă calea ferată cu ecartament larg (specific CSI) care se întinde de-a lungul danelor maritimo-fluviale 51 – 53 şi care reprezintă o nouă facilitate oferită firmelor care îşi desfăşoară activitatea în Zona Liberă Galaţi.
Acesta este primul proiect cu fonduri europene accesat de Zona Liberă Galaţi.
Contextul geo-politic actual a direcţionat un important flux de mărfuri dinspre Ucraina spre alte ţări din Europa şi nu numai, mare parte a acestor mărfuri fiind operate prin Zona Liberă Galaţi. Având în vedere că una din principalele căi de transport a acestor mărfuri este calea ferată, mai exact calea ferată cu ecartament larg, realizarea noii linii ce deserveşte danele Zonei Libere înlesneşte traficul prin reducerea substanţială a timpilor de încărcare-descărcare de la vagon la navă şi invers.

Reducerea timpilor de staţionare a navelor la cheu dă posibilitatea operării unui număr mai mare de nave, fapt care conduce la creşterea veniturilor. Acest fapt conduce la o dezvoltare economică a Zonei Libere Galaţi şi, implicit, o contribuţie importantă la economia Galaţiului.
Linia ferată cu ecartament larg, construită în cadrul acestui proiect, totalizează o lungime de 641 de metri, dintre care mai mult de jumătate, 360 metri, în Zona Liberă Galaţi. Acestea sunt raţiunile pentru care am achiesat din primul moment la acest proiect comun, girat de Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi, alături de Port Bazinul Nou. Este o investiţie de mare valoare, aproape 2 milioane de euro, finanţată prin intermediul POIM 2014 – 2020”, a declarat Cătălin Cojocaru, directorul Zonei Libere Galaţi.
Prezent la recepția lucrărilor, edilul Ionuţ Pucheanu a declarat: „Oraşul nostru a devenit tot mai atractiv pentru investitori, iar dezvoltarea infrastructurii este esenţială. Fluxul de mărfuri este tot mai mare în Zona Liberă Galaţi - Free Trade Zone, iar odată cu extinderea liniei ferate cu ecartament larg se reduc foarte mult timpii de încărcare-descărcare de la vagon la navă şi invers”.


Articole înrudite