Caravana „România fără gluten” ajunge la Galaţi Recomandat

Joi, 18 Iulie 2019 14:08
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Kaufland România şi Asociaţia Română pentru Intoleranţă la Gluten anunţă demararea Caravanei naţionale de informare şi testare gratuită pentru boala celiacă. Caravana este o premieră la nivel naţional şi va avea trei componente: va ajuta la diagnosticarea celor care ar putea suferi de boală celiacă, va oferi sprijin şi informaţii celor care deja se confruntă cu această afecţiune şi va livra un curs autorizat de educaţie medicală continuă pentru profesioniştii medicali.

Caravana a debutat marţi, 16 iulie, în Craiova şi va ajunge pe 19 iulie la Galaţi, la Hotel Vega, între orele 13.00 - 17.00, oferind testări gratuite rapide de depistare a bolii celiace, care vor fi interpretate pe loc de personalul medical prezent. Testarea oferă rezultate în 10 minute, presupune o simplă înţepătură în deget şi nu necesită o pregătire prealabilă. Vor fi testate exclusiv persoanele care nu ţin o dietă fără gluten. Caravana se adresează totodată şi celor diagnosticaţi deja cu boală celiacă. Aceştia vor primi sfaturi şi materiale educative din partea reprezentanţilor ARIG şi a medicilor prezenţi.

Statisticile arată că intoleranţa la gluten este sever subdiagnosticată, una dintre cauze fiind simptomele numeroase şi uşor de confundat cu cele specifice altor afecţiuni. În Europa, doar 12%-15% dintre persoanele cu boala celiacă ajung să fie diagnosticate. În absenţa diagnosticului, persoanele dezvoltă afecţiuni autoimune invalidante care, netratate, pot duce la complicaţii grave şi chiar deces. Estimările ARIG arată că între 250.000 şi un milion de români suferă de boală celiacă şi de alte afecţiuni induse de gluten. Totuşi, sub 5% dintre pacienţii din România sunt diagnosticaţi corect, din cauza simptomelor uşor de confundat cu ale altor afecţiuni.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu