19 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Circa 100 de unităţi de învăţământ nu au aviz sanitar de funcţionare
Circa 100 de unităţi de învăţământ nu au aviz sanitar de funcţionare

La nivelul întregului judeţ, 100 de unităţi de învăţământ nu au obţinut autorizaţia sanitară de funcţionare. Inspectorul general şcolar, Mioara Enache, a precizat, în cadrul Colegiului Prefectural, că 25 dintre acestea se află în curs de avizare iar 75 nu vor putea primi avizul. Dintre cele fără aviz, 82 provin din mediul rural. Inspectoarea generală a precizat că parte dintre unităţile de învăţământ fără aviz nu au apă curentă, în mediul rural, ori nu au grup sanitar în incinta unităţii de învăţământ, tot în mediul rural. Altele nu au obţinut avizul pentru săli de sport, magazii ori anexe diferite în care copii nu au acces. Altele, cazul grădiniţelor de la parterul unor blocuri, nu vor putea obţine avizul sanitar, pentru că nu se încadrează în condiţiile de spaţiu. 

Dr. Liliana Moise, director DSP Galaţi, a precizat că multe unităţi de învăţământ funcţionează de ani de zile fără aviz sanitar şi nu îl vor putea obţine în continuare. În cele mai multe cazuri, directorii nici nu mai depun solicitarea pentru obţinerea avizului sanitar, deoarece acesta se completează pe propria răspundere, iar directorii ştiu cu siguranţă ce criterii nu îndeplinesc. “Nu am închis unităţile de învăţământ, pentru că nu am vrut să lăsăm copiii fără şcoală sau grădiniţă”, a precizat dr. Liliana Moise. 

La rândul său, inspectorul general şcolar a sugerat ideea ca primarii să fie convinşi să realizeze investiţiile necesare în unităţile de învăţământ, chiar dacă localitatea, de exemplu, nu are încă apă curentă.

Prefectul Dorin Otrocol a cerut votul membrilor Colegiului Prefectural pentru a fi cerută primarilor o estimare a costurilor pentru investiţiile nececsare în unităţile de învăţământ, astfel încât acestea să îndeplineasă standardele necesare avizării sanitare. Situaţia este necesară pentru obţinerea sprijinului guvernamental în soluţionarea problemei.


Articole înrudite