Distincţie acordată de Republica Franceză Colegiului Naţional "Alexandru Ioan Cuza" din Galaţi Recomandat

Marți, 06 Noiembrie 2018 15:02
Publicat în Comunitate
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Consiliul Judeţean Galaţi şi Consiliul Regional Nouvelle-Aquitaine au dezvoltat, începând din anul 2000, o serie de proiecte în diverse domenii, printre care sănătate, educaţie şi agricultură. Pe parcursul Programului de Cooperare Descentralizată dintre cele două regiuni, Colegiul Naţional "Alexandru Ioan Cuza" din Galaţi s-a implicat constant pe axa tineret şi educaţie, contribuind activ la consolidarea relaţiilor de colaborare. De 18 ani au existat parteneriate cu licee franceze şi mobilităţi de elevi şi profesori. Din anul 2014, Liceul General şi Profesional "Daniel Arnaut" din Ribérac găzduieşte 2-3 elevi ai Colegiului Naţional "Alexandru Ioan Cuza" pentru o lună de zile. Sunt stagii care contribuie semnificativ la dezvoltarea personală a elevilor implicaţi, la ameliorarea nivelului de limbă, la deschiderea către o altă cultură, către un alt sistem de învăţământ. În perioada 07-13 octombrie 2018, Colegiul Naţional "Alexandru Ioan Cuza" a primit vizita a cinci elevi francezi şi a doi profesori de istorie-geografie din liceul partener (Denis Ferrand şi Valérie Savin), cei din urmă susţinând cursuri de specialitate şi de cinematografie elevilor cuzişti.

07Cuza2

"Pe 27 octombrie 2018, am avut bucuria de a fi vizitaţi de o delegaţie formată din reprezentanţi ai Consiliului Regional Nouvelle-Aquitaine, directori de şcoli gimnaziale şi licee, cu scopul de a ne cunoaşte şi de a stabili noi parteneriate. Invitaţii noştri francezi au fost următorii: Han-Fang Zhu (Responsabil misiune, Consiliul Regional Nouvelle-Aquitaine), Vincent Gorze (Directorul Liceului Jean Renou din La Réole), Christelle Beaudoin (Responsabil program, Liceul Jean Renou din La Réole), Bruno Marty (Primarul comunei La Réole şi membru al Consiliului de Administraţie al Liceului Jean Renou), Christophe Caze (Directorul Liceului Jean Moulin din Langon). Elevii noştri i-au încântat pe invitaţi cu dansuri şi cântece populare, cu prezentări ale proiectelor noastre de succes şi a certificărilor reînnoite recent (LabelFrancEducation - obţinut a doua oară, pentru următorii trei ani. Distincţia acordată de Republica Franceză reprezintă o recunoaştere a calităţii învăţământului bilingv francofon din liceul nostru)", ne-a declarat directorul Colegiului Naţional "Alexandru Ioan Cuza", prof. Iulia-Maria Chirnoagă care ne-a mai spus că reuşita acestor acţiuni se datorează muncii de echipă şi a relaţiilor deosebite construite în timp între elevii şi profesorii liceului.

07Cuza3

"Pentru vizita delegaţiei franceze aş dori să menţionez aici sprijinul acordat de Bulgaru Cătălina (elevă în clasa a XII-a B) - coordonatoarea grupului de dansatori de la clasa a VII-a A, Iancu Monica, Ciubucă Georgeta, Ivanov Ecaterina (profesoare de limba franceză), Miron Isabela (coordonatoarea proiectelor Şcoală - Ambasador a Parlamentului European, Euroscola 2018, Erasmus +KA2 2018), Stanciu Violeta (coordonatoarea Clubului de Dezbateri) şi elevele Lepădatu Ana, Sandu Andreea şi Cojocaru Claudia, ultimele două fiind beneficiarele stagiului efectuat în Franţa anul trecut. Invitaţii noştri au fost impresionaţi de prestaţia elevilor români şi le-au adresat cuvinte de laudă", a mai precizat Iulia-Maria Chirnoagă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu